Mestská časť Vrakuňa oslávi 720. výročie

6.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Vrakuňa počas víkendu od 11. do 12. septembra 2010 oslávi 720. výročie písomnej zmienky o Vrakuni. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa mestskej časti Jasmína Matúšová.

Oslavy budú v lesoparku a mestská časť pripravila pre návštevníkov bohatý program. "Oslavy sa ponesú v historickom štýle a ich cieľom je priblížiť návštevníkom časy dávno minulé, keď Vrakuňa ešte ani zďaleka nemala dnešnú podobu," uviedla Matúšová.

Okrem atrakcií je hlavným bodom osláv výstava, ktorá zachytáva fragmenty z dejín Vrakune od čias 1. písomnej zmienky o lokalite až po súčasnosť. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená od 16. septembra v kultúrnom stredisku Tallin na Stavbárskej ulici a záujemcovia si ju budú môcť pozrieť v pracovných dňoch do konca mesiaca.

Vrakuňa patrí podľa Matúšovej medzi jednu z najmladších mestských častí v Bratislave. Prvá písomná správa o tejto lokalite je v listine kráľa Ondreja III. z roku 1290. Od tohto bodu je pevne lokalizované miesto, kde žili predkovia dnešných Vrakunčanov. Podľa vedúcej kultúrneho odboru miestneho úradu Vrakuňa Tatiany Krippelovej bola Vrakuňa vždy kozmopolitným miestom s vysokou mierou porozumenia. Podľa starostu mestskej časti Ladislava Faturu sú nadchádzajúce oslavy 720. výročia prejavom úcty a vďaky voči ľudom, s ktorými má Vrakuňa spoločné korene.

(sita)

Páčil sa vám článok?