Milana Ftáčnika podporujú Fico a Smer-SD

3.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

O post primátora Bratislavy pre novembrové komunálne voľby sa bude úradujúci petržalský starosta Milan Ftáčnik uchádzať ako nezávislý kandidát, podporí ho však strana Smer-SD. Zdôraznil ale, že nie je členom strany.

"V utorok som dosiahol prvý výsledok. Strana Smer-SD sa rozhodla, že nepostaví vlastného kandidáta, ale podporí mňa ako kandidáta," povedal dnes na tlačovej besede Ftáčnik. Túto podporu deklarovala oficiálne aj strana Smer-SD, na tlačovej besede v Košiciach to dnes povedal aj predseda strany Robert Fico. Od pondelka pritom začne Ftáčnik zbierať podpisy pod petíciu na podporu jeho kandidatúry ako nezávislého kandidáta na post primátora.

Okrem toho naďalej rokuje o jeho možnej podpore so stranou Most-Híd a stranou SaS. Rokuje s nimi aj preto, že práve politické strany a ich zástupcovia v zastupiteľstve budú v prípade jeho zvolenia za primátora spolurozhodovať o realizácii jeho volebného programu. "Z pôsobenia starostu Petržalky viem, aké je dôležité vedieť komunikovať a hľadať zhodu aj s poslancami inej politickej orientácie. Petržalka bola dobrá škola," konštatoval Ftáčnik. Svojich doteraz známych protikandidátov do funkcie primátora verejne vyzval na otvorenú diskusiu. Práve v nej by sa občania mohli dozvedieť nielen o konkrétnych volebných programoch jednotlivých kandidátov, ale práve aj v takejto ich konfrontácii zistiť ich pripravenosť na post primátora hlavného mesta. Komunikovať chce aj s občianskymi združeniami.

Milan Ftáčnik dnes začína tiež s druhou fázou kampane, teda reklamnými plagátmi. Kampaň mala pôvodne odštartovať 1. septembra 2010, pre pondelkovú tragédiu v Devínskej Novej Vsi však bol termín posunutý o niekoľko dní. Cieľom kampane je v tejto chvíli podľa neho pomenovať hlavné problémy mesta a vyvolať o nich diskusiu. Ako sám uviedol, chce o tom vyprovokovať diskusiu a zámerne chce zvoliť ostrejšiu a provokatívnejšiu formu a jazyk.

Medzi najpálčivejšie témy mesta podľa neho patrí živelná výstavba, doprava, vrátane metra a obchvatu, ubúdajúca zeleň s parkami a detskými ihriskami, cyklodoprava a tiež netransparentné vedenie mesta. Na reklamných plagátoch sa zatiaľ kandidát sám objavovať nebude, zároveň ale uviedol, že nemá záujem o to, byť v budúcnosti s niekým na plagáte podobne, ako to bolo napríklad v prípade krajských volieb, kde bol vtedajší župan Vladimír Bajan s Robertom Ficom.

Komunálne voľby sa konajú 27. novembra 2010. Doteraz svoj záujem o kreslo bratislavského primátora verejne oznámili Milan Ftáčnik, Magdaléna Vášáryová a Alojz Hlina.

(sita)

Páčil sa vám článok?