Na Hlbokej ceste pribudnú oporné múriky

27.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na ľavej strane Hlbokej cesty v Bratislave by mali do polovice augusta pribudnúť oporné múriky, tzv. gabiony. Vybudovanie 54-metrovej sústavy týchto múrikov by malo ochrániť ľudí pred padajúcimi skalami zo svahu. Agentúru SITA o tom dnes informovala staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová.

Osadeniu oporných múrikov predchádzalo vyčistenie svahov po obidvoch stranách, odstránenie uvoľnených skál, popadaných konárov, suchých a chorých drevín ohrozujúcich zdravie a život ľudí prechádzajúcich po ceste.

"Tieto práce boli vykonané citlivo a ekologicky pri zachovaní pôvodného prírodného prostredia, o čom svedčí napríklad zachovaný brečtan krášliaci toto prostredie," uviedla Kopřivová. Zároveň zrekonštruovali staré, hrdzavé a poškodené zábradlie. Vyčistili tiež komunikáciu, na ktorú sa v uplynulom období na niekoľkých miestach zosunula zo svahu zemina a kamene.

Na Hlbokej ceste nechýbajú podľa Kopřivovej koše na odpadky. Začiatkom roka 2008 na nej nezisková organizácia Národný trust obnovila studničku. Tá mala takmer rozpadnutú striešku, bola znečistená, zanesená odpadkami a hlinou. Jej obnova v rámci projektu Živá voda spočívala v odstránení nadzemnej a sčasti povrchovej časti studničky. Následne vybudovali novú, pribudol prístrešok a lavičky pri studničke. Práce financovala formou dotácie vtedajších 165-tisíc korún (5477 €) mestská časť.

(sita)
FOTO - mcsm

Páčil sa vám článok?