Mesto získalo o 24,5 milióna eur menej ako vlani

27.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava získalo v I. polroku tohto roka na podielovej dani z príjmov fyzických osôb o 24,5 mil. eur menej ako tomu bolo za rovnaké obdobie v roku 2009. Vtedy hlavné mesto získalo 71,7 mil. eur, za prvých šesť mesiacov tohto roka je to 47,2 mil. eur.

Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová. Výpadok na podielovej dani v porovnaní s I. polrokom 2009 je teda viac ako 34 percent. "Chod hlavného mesta nie je ohrozený. Na jeho financovanie sa však musia využívať aj prostriedky rezervného fondu," odpovedala hovorkyňa na otázku, či hlavnému mestu nehrozí krízový režim, podobne ako napríklad v Petržalke. Tá pozastavila mnohé pôvodne naplánované výdavky, dočasne pozastavila aj poskytovanie dotácií neziskovým organizáciám či právnickým osobám, ktoré pôsobia na jej území či poskytovanie jednorazových finančných výpomocí pre sociálne odkázaných občanov. Na rozdiel od mesta však miestna samospráva siahať na rezervný fond nechce.

Hlavné mesto však podľa hovorkyne využíva aj peniaze z rezervného fondu, pozastavené sú aj niektoré rozvojové investičné programy, ktoré boli pôvodne na rok 2010 schválené. "V dôsledku výpadku príjmov z podielových daní hlavné mesto upustilo od viacerých plánovaných investičných akcií," uviedla Szabóová. Nižší príjem podielovej dane kompenzuje mesto podľa nej "racionálnym" vynakladaním všetkých výdavkov, zmrazením miezd a odmien uvoľnených aj neuvoľnených poslancov a využívaním všetkých úspor z minulých rokov. Na základe prognózy na tento rok zverejnenej ministerstvom financií predstavuje výpadok na podielovej dani v I. polroku v hlavnom meste (vrátane mestských častí) 12,7 mil. eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?