Bratislavčania budú mať mestskú kartu so zľavami

1.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania budú môcť čoskoro využívať Bratislavskú mestskú kartu, ktorá im prinesie množstvo zliav. Poslanci mestského zastupiteľstva totiž dnes schválili systém opatrení na využívanie Bratislavskej mestskej karty.

Okrem bankovej platobnej funkcie bude karta využívaná ako identifikačná čipová karta akceptovaná v mestskej hromadnej doprave, knižniciach a ticketportáloch. Ďalej bude využívaná ako nástroj na poskytovanie zliav v oblasti dopravy, kultúry, športu a iných podujatí. Podľa vedúceho oddelenia marketingu a cestovného ruchu Milana Vajdu by karta mala byť zavedená od 20. septembra 2010.

„Karta bude bezplatná, jedinou podmienkou bude trvalé bydlisko v Bratislave a prinesie predovšetkým zľavy,“ uviedol Vajda. Pre rok 2010 sa navrhujú výšky zliav pri nákupe predplatných cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave – 10 %, u nepodnikateľských aktivít mestských organizácií z ceny vstupného a doplnkových služieb k vstupnému - 20 %. Vajda predpokladá, že mestské organizácie nebude treba dotovať z rozpočtu mesta, v prípade Dopravného podniku Bratislava predpokladá, že dotácia bude potrebná vždy.

Bratislavská mestská karta bude podľa schváleného projektu multifunkčná platobná karta, ktorú budú na základe uzatvorených zmlúv o spolupráci s mestom vydávať banky obyvateľom s trvalým pobytom v Bratislave. Podľa Aleny Crhovej z bratislavského magistrátu môže kartu klient dostať k svojmu účtu. Ak občan nechce byť klientom v niektorej banke, je pripravená predplatená karta bez zmluvného záväzku s bankou, čiže nedôjde k žiadnej diskriminácii občanov, všetci majú rovnaké možnosti. Zatiaľ plánujú spolupracovať s bankami VÚB, OTP Banka, UniCredit Bank, ČSOB, Slovenská Sporiteľňa a Ľudová banka. Kartu možno získať vypísaním žiadosti o vydanie karty v banke. Výroba karty trvá 10 dní, následne bude osobne prevzatá alebo zaslaná záujemcovi.

Celý systém Bratislavskej mestskej karty je budovaný tak, aby požiadavky na rozpočet mesta boli minimálne. Reálnym a nevyhnutným nákladom je podľa návrhu len predpokladaná čiastka na poskytnuté zľavy pri spustení projektu v odhadovanej výške 154 -tisíc eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?