Stavebné povolenie na Belopotockého súd zrušil

21.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorým bola odložená vykonateľnosť stavebného povolenia na výstavbu polyfunkčného domu v parku na Belopotockého, je právoplatné a vykonateľné od 14. júna.

Dnes to uviedla Soňa Párnická z Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste. "Aktuálny stav v parku je, že aj dnes, dňa 21. júna, stavebné práce na mieste parku Belopotockého pokračujú," uviedla Párnická.

Podľa nej je na stavenisku bežný pracovný ruch napriek právoplatnému a vykonateľnému predmetnému súdnemu rozhodnutiu o odklade vykonateľnosti. S cieľom zabezpečiť stav podľa súdneho rozhodnutia dnes obyvatelia prostredníctvom svojho právneho zástupcu požiadali políciu, aby prešetrila aktuálnu situáciu na stavenisku a prijala opatrenia smerujúce k dodržiavaniu rozhodnutia súdu. Agentúra SITA oslovila aj stavebnú spoločnosť - ZIPP Bratislava s.r.o., tá sa zatiaľ k rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave nevyjadrila.

Rozhodnutie súdu, ktorým bola fakticky zastavená výstavba v parku na Belopotockého je podľa Párnickej stavebníkovi aj stavebnému úradu mestskej časti Staré Mesto známe od 14. júna. "Od tohto dňa stavebník aj stavebný úrad vedeli o rozhodnutí súdu a mali by aj podľa neho konať," uviedla Párnická. Stavebný úrad Starého Mesta, by mal podľa Párnickej riadne doručiť vydané stavebné povolenie z roku 2009 obyvateľom v okolí Belopotockého parku, aby mali možnosť vyjadriť pripomienky v stavebnom konaní.

Kauza parčíka na Belopotockého ulici sa ťahá približne 15 rokov, za jeho záchranu bojovala spomínaná občianska iniciatíva. Mesto pozemky údajne nikdy nevlastnilo, niektorí však tvrdia opak. V minulosti pozemky vlastnil Slovenský rozhlas či Ministerstvo obrany SR. Po následných niekoľkých zmenách majiteľa získala pozemky firma Strabag-ZIPP, ktorá tu plánuje postaviť osempodlažný polyfunkčný objekt Apartmán Park.

Park na Belopotockého je posledným pozostatkom bývalých Esterházyovských záhrad, doklady o ich existencii pochádzajú z roku 1825. V súčasnosti by tu malo byť viac ako 30 stromov z pôvodných 120, kríky sú vyrúbané. "Stavebník mal v zmysle výrubového povolenia ponechať v parku 62 stromov a 11 skupín kríkov o rozlohe 500 metrov štvorcových. Aj tie stromy, ktoré prežili do dnešného dňa, sú ohrozené neodborným postupom výstavby," doplnila Párnická. Momentálne stavebník pripravuje pozemok na stavbu a robí podľa nej intenzívne zásahy do podložia systémom injektáže, kde do zeminy natláča betón.

(sita)

Páčil sa vám článok?