V Dúbravke chcú zastavať Veľkú lúku

17.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

O zástavbu v lokalite Veľká Lúka v Dúbravke sa už dlhšiu dobu snaží miestna samospráva na čele so starostom Jánom Sandtnerom (nezávislý). Ide pritom o jedinečné miesto, kde leží aj kultúrna pamiatka Villa Rustica.

Oblasť sa nachádza tesne na hranici Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a blízko Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Práve tu chce samospráva Dúbravky stavať a obyvateľom už predložila návrh urbanistickej štúdie Veľká lúka. Starosta Ján Sandtner vraj sľúbil, že na pripomienkovanie ponúkne aj konečnú verziu štúdie.

Podľa súčasnej koncepcie je na Veľkej lúke navrhnutá malopodlažná zástavba obytných vnútroblokových domov, polyfunkčná zástavba, objekty občianskej vybavenosti a administratívy. Zástavba ráta aj s vytvorením rekreačnej zóny a športovísk pri Veľkolúckom potoku, ďalej s umiestnením peších trás a cyklotrás. Vzniknúť by tu mala aj základná škola.

Územie bývalého závodu Technické sklo navrhuje štúdia premeniť z priemyslu na výrobné a nevýrobné služby a sklady. Územie archeologickej lokality Villa Rustica začleňuje do zóny s tým, že okolo sa vybuduje námestie neďaleko vznikne múzeum archeologických artefaktov. V oblasti na ploche asi 100 ha sa ráta s bývaním od 6000 do 8000 tisíc obyvateľov.

Dúbravská samospráva si zachovanie kultúrnej pamiatky Villa Rustica predstavuje tak, že pamiatka bude mať ochranné pásmo. Chránená krajinná oblasť má zostať nedotknutá. Mestská časť tvrdí, že merania olova v lokalite ukázali hodnoty “hlboko pod platné normy”.

Dopravné riešenie spočíva podľa miestneho úradu v predĺžení Saratovskej ulice a premostením železničnej trate na sídlisko The Port (Brána Záhoria). “Architekti dostali úlohu navrhnúť prepojenie Veľkej lúky na Devínsku Novú Ves a diaľnicu,” uviedol miestny úrad v Dúbravke. Starosta Dúbravky J. Sandtner už dávnejšie priznal, že ako starý Dúbravčana má v lokalite Veľká lúka záhradu. Tá sa, zrejme tak ako mnoho ďalších záhrad, stane stavebným pozemkom. Niektorí záhradkári už minulý rok ponúkali pozemky v tejto lokalite na predaj.

Archeologická lokalita Villa Rustica bola 2. decembra 1986 zapísaná do zoznamu nehnuteľných kultúrnych pamiatok a nariadením vlády z roku 1990 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Od roku 1992 boli snahy o vytvorenie ochranného pásma v tejto lokalite, no v roku 1995 stroskotali.

(rob)

Páčil sa vám článok?