Miestni poslanci z Devínskej Novej Vsi pred súdom

12.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v piatok 11. júna 2010 prijal obžalobu na dvoch bývalých poslancov Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves.

Špeciálny prokurátor Jozefovi M. a Petrovi Z. kladie za vinu zločin prijímania úplatku v súvislosti s predajom mestského pozemku blízko spoločnosti Volkswagen v Bratislave. Hlavné pojednávanie súd stanovil na začiatok augusta a uskutoční sa na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Podľa obžaloby Jozef M. a Peter Z. ako poslanci Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves v roku 2006 prisľúbili hlasovať za predaj viac ako 21 hektárov ornej pôdy a pričiniť sa o zmenu klasifikácie pôdy a ovplyvniť i svojich kolegov. Od záujemcu Igora J. za to žiadali úplatok vyše 66-tisíc eur (dva milióny korún). V marci 2007 potom úplatok 16 596 eur (pol milióna korún) za pomoc pri predaji toho istého pozemku žiadali od zástupcu zahraničnej firmy. Zástupca investora však bol policajný agent, od ktorého Jozef M. prevzal 8. marca 2007 časť úplatku takmer desaťtisíc eur (tristotisíc korún).

Obhajcovia navrhli senátu obžalobu neprijať, pretože nebola spoľahlivo objasnená otázka príčetnosti korunného svedka. Podľa zistení obhajoby sa Igor J., od ktorého mali exposlanci žiadať úplatok, sa viackrát liečil v rôznych psychiatrických zariadeniach a nie je dôveryhodným svedkom. Rovnako sa obhajobe nepozdáva ani nasadenie policajného agenta-provokatéra v tejto veci.

Obžalovaným hrozí trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.

(sita)

Páčil sa vám článok?