V Devínskej Vsi podal trestné oznámenie aj starosta

7.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Trestné oznámenie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa podal aj starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz. Podnet na prešetrenie naplnenia skutkovej podstaty spáchania trestného činu podal na hlavného kontrolóra mestskej časti Kamila Dedinského.

Pre agentúru SITA to potvrdil sám starosta. Ten je totiž presvedčený, že hlavný kontrolór úmyselne poškodil jeho dobré meno, zasiahol do jeho zákonných práv a spôsobil majetkovú aj nemajetkovú ujmu v zmysle Trestného zákona. Týka sa to jeho vyjadrení v súvislosti s platom, ktorý starosta poberal v roku 2009. V jeho správe k záverečnému účtu mestskej časti za uplynulý rok sa okrem iného totiž uvádza, že starosta poberal o vyše tisíc eur mesačne vyšší plat. Namiesto sumy 2032 eur mu bola vyplácaná čiastka 3054 eur.

Hlavný kontrolór Dedinský argumentuje tým, že plat starostu sa obyčajne určuje podľa zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest z roku 1994 a podľa zverejnenej priemernej mesačnej mzdy Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Aby mohol dostávať vyšší plat, musia to odsúhlasiť poslanci a prijať patričné uznesenie. Z výšky platu starostu sa pritom odvíja aj finančné ohodnotenie jeho zástupcu, prednostu úradu ako aj miestneho architekta.

"V roku 2009 som zistil, že neexistuje uznesenie o rozhodnutí zvýšiť plat starostu," uvádza sa pritom v správe kontrolóra, ktorú má agentúra SITA k dispozícii. Už v apríli tohto roka pritom žiadal odpoveď na otázku, na základe čoho bolo starostovi Mrázovi vyplácaných mesačne o 1022 eur viac, keďže je to podľa neho v rozpore so zákonom. Zvýšený plat mu mal byť podľa uznesenia vyplácaný od 1. januára 2008 do konca daného roka. Aj preto podal trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s možným neoprávneným vyplatením miezd štyrom vedúcim pracovníkom mestskej časti. Samospráve totiž podľa neho vznikla nemalá škoda.

Starosta Mráz však má na celú vec iný názor. Tvrdí, že pri vyplácaní miezd postupoval v zmysle zákona. Podľa neho totiž nie je v zákone napísané, že ak sa niečo schválené nezmení, tak to neplatí aj naďalej. Podľa Mráza to teda znamená, že tým, že poslanci v roku 2009 neschválili iné uznesenie, naďalej platilo ich rozhodnutie z roku 2008. Myslí si tiež, že taktiež si sám nemohol znížiť plat a urobiť tak nemohol ani v prípade svojho zástupcu, prednostu miestneho úradu či miestneho architekta. Je totiž presvedčený, že ak by tak urobil, mohol by byť obviňovaný zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Okrem toho si starosta myslí, že hlavný kontrolór nemá rozhodovať o jeho plate, to údajne prislúcha len poslancom.

V súvislosti s tvrdeniami hlavného kontrolóra už pred časom oslovil a požiadal o názor aj niektoré kompetentné inštitúcie. Malo by byť medzi nimi napríklad Ministerstvo financií (MF) SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR či Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Okrem iného je totiž presvedčený, že správa kontrolóra k záverečnému účtu, v ktorom skonštatoval aj neodôvodnené vyplácanie vyššej mzdy, nebola riadne prerokovaná. Nie všetci podľa neho dostali daný materiál do rúk a keďže ho nevidel ani on, nemal šancu sa k zisteniam vyjadriť.

(sita)

Páčil sa vám článok?