O multifunkčnej hale rozhodnú poslanci kraja

13.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

O osude multifunkčnej haly v Petržalke bude rozhodovať zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja koncom apríla. Uviedol to dnes na tlačovej besede podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Ivo Nesrovnal.

Podľa neho sa predstavitelia župy stretli so všetkými zainteresovanými stranami a so všetkými poradcami a momentálne dokončujú právny a finančný audit tohto projektu. „Pripravujeme konkrétny podrobný materiál, ktorý dáme do zastupiteľstva a o ňom budú musieť rozhodnúť poslanci, ktorí budú zasadať koncom apríla,“ uviedol Nesrovnal. Všetky dokumenty a zmluvy o kauze multifunkčnej haly v Petržalke sú zverejnené na internetovej stránke www.akodanubearena.sk.

„Začína sa vytvárať reálny obraz projektu ako by skutočne existoval a musím povedať, že tento reálny obraz je značne odlišný od toho obrazu, ktorý plánovalo predchádzajúce vedenie. Predchádzajúce vedenie tvrdilo, že hala bude zisková, respektíve, že sa bude financovať sama, to bohužiaľ nie je pravda. Hala bude stratová. Toto vedeli už samotní aktéri tohto projektu, pretože ako nám priznali na stretnutiach, počítali s dotáciami z rôznych ešte zatiaľ nešpecifikovaných fondov,“ uviedol Nesrovnal. Tvrdí, že podľa nezáväzných alternatívnych prepočtov, keby bola hala postavená podľa tohto projektu, tak by stála župu ročne na dotáciách stovky miliónov korún, pretože by si nezarobila ani na dlh, ani na istinu, ani na úroky.

Podľa Nesrovnala zastupiteľstvo overilo a schválilo založenie spoločnosti 1. župná, to znamená spoločnosti na správu týchto pozemkov, ktoré župa kúpila na realizáciu investičného zámeru. „Avšak nikto nevedel, že sa objavila ďalšia spoločnosť, Danube Arena, že táto spoločnosť zoberie dva úvery po päť miliónov eur, čiže sa vydajú zmenky voľne prevoditeľné, že 1. župná tieto zmenky anuluje, a že župa vlastne podpíše ručenie všetkým poradcom. O tomto verejnosť ani poslanci neboli vôbec informovaní,“ uviedol Nesrovnal.

Bratislavský samosprávny kraj dal doteraz na projekt multifunkčnej haly v bratislavskej Petržalke už okolo pol milióna eur. Kraj musí totiž platiť výdavky za poradenské služby spoločnosti Parnhams Limited. „So spoločnosťou Parnhams Limited sme sa stretli, vyjasnili sme si pozície, ich úlohu ako poradcu a naše ciele. Situácia je taká, že my musíme projekt predstaviť verejnosti, musíme hlavne posúdiť, či je pravda to, čo sa sľubovalo o ekonomickej rentabilite, a keď budeme mať reálne čísla, tak to predstavíme verejnosti a zastupiteľstvu, ktoré bude musieť rozhodnúť,“ uviedol Nesrovnal.

Kraj kúpil pozemky v roku 2008 za 9,6 mil. eur (290 mil. korún), teda v období, keď ešte nebola doriešená otázka Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Následne zastupiteľstvo zriadilo 100-percentnú spoločnosť 1. župná, ktorá mala pozemky spravovať. Medzitým cena pozemkov vzrástla na 20 mil. eur. Zároveň minulý rok vznikla bez súhlasu zastupiteľstva 100-percentná dcérska spoločnosť Danube Arena, ktorá mala zabezpečiť výstavbu haly. Tesne po posledných komunálnych voľbách však podpísali nájomnú zmluvu na pozemky obe spoločnosti. Danube Arena ich dostala za jedno euro ročne do kolaudácie, po nej sa bude platiť komerčné nájomné. Nájom sa viaže na celý deväťhektárový pozemok. Zároveň sa do spoločnosti Danube Arena dostala firma Parnhams Limited ako jednoakciový minoritný vlastník, firma pritom prisľúbila investovať do projektu okolo 90 mil. eur. Zmeny sa však nepáčili súčasnému vedeniu kraja. Po urgenciách sa pozemky dostali pod úplnú kontrolu kraja. Spoločnosť
Parnhams Limited sa však svojej akcie nemieni vzdať bezdôvodne. Vráti ju len za podmienky, ak sa nenájdu peniaze na výstavbu alebo ak sa projekt podarí a všetky náklady vložené do projektu sa vrátia. Zdôrazňuje, že tým chce len kontrolovať transparentnosť financovania.

Páčil sa vám článok?