Konanie pre Starý most by sa malo začať čoskoro

12.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskej Petržalke by mohol v najbližších dňoch začať územné konanie v súvislosti s rekonštrukciou Starého mosta. Tá súvisí s vybudovaním električky zo Šafárikovho námestia do Petržalky, potvrdil to hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

"Pred mesiacom dostal stavebný úrad žiadosť o územné rozhodnutie. Dokumentácia však nebola úplná," povedal Andrassy. Úrad preto požiadal o jej doplnenie. V súčasnosti má už všetku potrebnú dokumentáciu, v najbližších dňoch by teda mal vydať oznámenie o začiatku územného konania. Jeho výsledkom bude vydanie územného rozhodnutia.

Potom bude možné podľa splnomocnenca primátora pre dopravné systémy Tomáša Fabora hovoriť o termíne pre vyhlásenie medzinárodného tendra na dodávateľa rekonštrukčných prác mosta. Pôvodne sa predpokladalo, že dodávateľa by mali vybrať v októbri. Podmienkou však bolo vydanie územného rozhodnutia do konca februára. Spoločnosť Metro Bratislava, a.s., pripravuje dokumentáciu pre tender.

Zároveň pokračujú sanačné práce na pilieroch pod cestnou časťou Starého mosta, čo potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava Jana Murínová. Sanácia pilierov je nevyhnutná pre ich spevnenie a vystuženie. Práce spojené aj s prieskumom by podľa predbežných odhadov mali trvať približne tri mesiace. Premávka na moste je riadená semaformi. Sanácia pilierov mosta pod jeho železničnou časťou sa robila v roku 2009. Každý pilier zvnútra vyplnili 1 500 až 2 000 litrami cementovej malty a vystužili oceľovými prútmi.

Každú stredu funguje informačná kancelária. Tú spoločnosť zriadila pre informovanie o prvej etape plánovaného nosného systému v Bratislave, teda k výstavbe trate pre električku spájajúcu Šafárikovo námestie (napojenie na existujúcu električkovú trať) s Bosákovou v Petržalke. O informácie majú podľa hovorkyne záujem najmä mladí ľudia. Najčastejšie sa pýtajú, ako sa bude Starý most rekonštruovať, ako bude v budúcnosti vyzerať či ako most ovplyvní mestskú hromadnú dopravu.

Termín spustenia električky sa niekoľkokrát menil. Podľa posledných vyjadrení mesta by mohla začať premávať koncom roka 2011, prípadne na prelome rokov 2011 a 2012.

(sita)

Páčil sa vám článok?