Chcú sprísniť podmienky na získanie bytu

8.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva nedávno v pristúpila k úprave Zásad hospodárenia s obecnými bytmi. Chce tým efektívnejšie chrániť verejný majetok.

“Sprísnenie podmienok prenajímania petržalských bytov priamo súvisí s troma vecnými opatreniami,” informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Ako spresnil: “V prvom prípade ide o otázku zábezpeky. Nový nájomca obecného bytu musí pred uzatvorením zmluvy zaplatiť na účet mestskej časti zábezpeku vo výške trojnásobku predpísaného mesačného nájomného. Samospráva ju môže použiť výlučne na vyrovnanie vzniknutých pohľadávok prenajímateľa voči úradu. Druhá zmena súvisí s notárskou zápisnicou, ktorá vytvára priestor na mimosúdne vypovedanie nájmu, ak si nájomca prestal plniť povinnosti vo vzťahu k samospráve.”

Čo sa týka tretej úpravy, “tá je viazaná na dobu nájmu. Podľa nových pravidiel budú petržalské byty prenajímané len na dobu určitú, maximálne na tri roky, pričom však pri dodržaní zmluvných podmienok bude zmluva bez problémov predĺžená,” uviedol Ľubomír Andrassy.

Podľa jeho slov v minulom roku získalo obecný byt od samosprávy celkove 29 petržalských žiadateľov, ktorí boli evidovaní v zozname uchádzačov o byt.

“Najväčšia bratislavská mestská časť má dnes k dispozícii 799 bytov, ktoré prenajíma na základe zásad hospodárenia s bytmi. V aktuálnom zozname záujemcov o nájomný byt je evidovaných 1496 žiadostí,” dodal Ľubomír Andrassy.

O byt môže požiadať každý Petržalčan, ktorý má v tejto mestskej časti trvalý pobyt najmenej päť rokov, okrem toho nesmie vlastniť žiadnu nehnuteľnosť na bývanie a jeho mesačný príjem je vyšší ako 1,2-násobok životného minima.

(mm)

Páčil sa vám článok?