Petržalčania nesúhlasia so zákonom o vlastenectve

10.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka odmieta nedávno parlamentom schválený zákon o vlastenectve. Miestne zastupiteľstvo preto žiada prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby zákon nepodpísal.

Podľa poslancov zákon dehonestuje vlastenectvo vo svojej podstate. "Je to akýsi apel, vyhlásenie smerom k prezidentovi. Chápem to ako istú politickú deklaráciu. Ale na druhej strane upozornenie, že zákonom nie je možné dosiahnuť vlastenectvo tak, ako si to možno autori zákona predstavovali," povedal pre médiá starosta Milan Ftáčnik.

Podľa neho totiž v danom zákone zostáva niekoľko nezodpovedaných otázok. Jednou z nich je, z akých peňazí by mala samospráva riešiť úlohy vyplývajúce zo zákona súvisiace s umiestnením preambuly a zástavy v každej triede materskej a základnej školy. Minister školstva Ján Mikolaj prisľúbil vydanie usmerňujúcej vyhlášky, podľa starostu zatiaľ mestská časť nič také nemá. "Je dôvod na to, aby sme diskutovali. Minimálne o praktických dopadoch, ale aj o samotnej podstate," doplnil Ftáčnik.

Na otázku, či je mestská časť pripravená zaopatriť každú triedu preambulou a zástavou od 1. apríla, odpovedal starosta záporne. "Nemáme na to žiadne finančné prostriedky, museli by sme ísť do zmeny rozpočtu," konštatoval Ftáčnik. Podľa neho sa zatiaľ len vie, že samosprávy čaká nejaká povinnosť, nie sú však známe ďalšie veci, ako napríklad dopad na rozpočty samospráv. To by malo byť podľa neho aj témou budúcotýždňového predsedníctva Zduženia miest a obcí Slovenska.

Petržalka má v správe 19 materských a 11 základných škôl.

(sita)

Páčil sa vám článok?