Ako náhrada za výrub stromov takmer 140-tisíc eur

8.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava zaplatí ako finančnú náhradu za výrub stromov v okolí Zimného štadióna Ondreja Nepelu takmer 140-tisíc eur, uviedla Mária Račková z magistrátu. Výrub okolo 400 stromov si vyžaduje výstavba prístupovej komunikácie a protihlukovej steny v súvislosti s rekonštrukciou zimného štadióna pre hokejový šampionát v roku 2011.

Finančná čiastka bude prerozdelená na účty mestských častí Nové Mesto a Ružinov, ktorých sa výrub stromov priamo dotýka, ale aj samotného mesta. "Časť nákladov sa vráti," povedala Račková. Peniaze by sa mali následne účelovo využiť na verejnú zeleň.

K finančnej náhrade sa pristupuje pre nedostatok voľných plôch pre náhradnú výsadbu. Vysadiť by sa podľa Račkovej malo 212 nových stromov. Týka sa to napríklad ulíc Vajnorská, Račianska, Riazanská, Vietnamská, Chlumeckého, Svidnícka či areálu materskej školy na Piesočnej ulici.

"Stromy musia byť vysadené do konca roka 2011," doplnila Račková. Tieto dreviny by tak mali nahradiť stromy, ktoré "zmiznú" z Trnavskej cesty, ulice Odbojárov, Kalinčiakovej a Vajnorskej ulice a z areálu letného kúpaliska Tehelné pole.

Z rozhodnutia na súhlas výrubu stromov však zároveň podľa Račkovej vyplýva, že mesto na vlastné náklady vykoná náhradnú výsadbu za vyrúbané stromy do výšky spoločenskej hodnoty vyrúbaných drevín na pozemku v rámci budovania športparku na Kalinčiankovej ulici. Na vysadenie je určených 150 odrastených predpestovaných "geograficky pôvodných a tradičných" listnatých stromy, napríklad javora, jaseňa či hrabu s kužeľovitou korunou.

Pribudnúť by tu malo tiež 250 ihličnatých predpestovaných stromov ako borovica, cypruštek či smrekovec. Vysadiť sa má tiež 205 metrov štvorcových kríkových drevín. Ide napríklad o borievku, dráč, skalník, nátržník či zlatovku.

Výrub stromov povolil miestny úrad v Novom Meste v októbri 2009. Výrubové práce by mali trvať oddnes do nedele.

(sita)

Páčil sa vám článok?