Petržalka získala 15-tisíc € za reklamy bez povolenia

5.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Petržalka získala v uplynulom roku na pokutách za reklamné zariadenia bez platného povolenia 15-tisíc eur, uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Samospráva udelila 23 pokút za porušenie zákona, napríklad dodatočným povolením stavby alebo neskorým podaním žiadosti o predĺženie povolenia.

Pasportizáciou reklamných zariadení koncom minulého roka sa zistilo, že mestská časť má 730 takýchto zariadení, z toho 490 je osadených v zemi a 240 reklamných plôch sa nachádza na fasádach budov.

V prípade reklamných zariadení bez platného povolenia začal miestny stavebný úrad správne konanie. V 17 prípadoch vydal rozhodnutie o jeho odstránení. V niektorých prípadoch rozhodnutie úradu aj o udelení pokuty nadobudlo právoplatnosť, niektorí sa však odvolali na krajský stavebný úrad.

"Pasportizáciou máme zakreslené v mapách všetky reklamné zariadenia ako aj sumár toho, dokedy majú povolenia, keďže tie sú len dočasné," konštatoval Andrassy.

Miestna samospráva má záujem, aby platili zásady umiestňovania zariadení vonkajšej reklamy. "Pri definovaní pravidiel a obmedzení však musí zohrávať rozhodujúcu úlohu magistrát," doplnil Andrassy. Ide o rozhodnutia týkajúce sa podmienok prenájmu mestského pozemku pre umiestnenia nosiča vonkajšej reklamy.

Miestna samospráva v tejto otázke vystupuje podľa Andrassyho len ako stavebný úrad, ktorý po predložení všetkých zákonných náležitostí zo strany žiadateľa vydáva rozhodnutie. Ak žiadateľ predloží miestnemu úradu súhlas vlastníka pozemku (napríklad mesta) s umiestnením reklamy a predložený projekt vyhovuje dopravným riešeniam, stavebný úrad musí v súlade s pravidlami preneseného výkonu štátnej správy na samosprávu vydať súhlasné stanovisko.

Mestská časť v minulom roku posúdila 120 žiadostí. V 22 prípadoch išlo o výstavbu nového reklamného zariadenia, v 98 prípadoch bola predĺžená lehota platnosti povolenia.

(sita)

Páčil sa vám článok?