Zmiernia kritériá pridelenia bytov mladým rodinám

3.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka zmierňuje jedno z kritérií pre poskytovanie nájomného bývania mladým rodinám. Výšku cieľovej sumy stavebného sporenia, ktoré musí mať založené mladá rodina uchádzajúca sa o takéto bývanie, mení z 26 555 eur na 16 597 eur.

Dvojročné skúsenosti petržalskej samosprávy podľa hovorcu Ľubomíra Andrassyho ukázali, že táto podmienka je veľmi prísna a ťažko splniteľná. Zmenu prerokujú poslanci miestneho zastupiteľstva na zasadnutí 9. marca, berie do úvahy napríklad finančné možnosti slobodných, osamelých žien či neúplných rodín.

Samospráva očakáva, že zmeny zvýšia záujem rodín o získanie obecného bytu a projekt Byt mladej rodiny bude využitý vo väčšej miere, pretože doposiaľ ho využila len jedna rodina.

Mladé rodiny, ktoré majú záujem získať bývanie v obecnom petržalskom byte, môžu využiť projekt Byt mladej rodiny. Projekt funguje druhý rok, jeho cieľom je pomôcť mladým rodinám s deťmi pri riešení bytovej otázky, umožniť im osamostatniť sa od rodičov, starých rodičov, získať „vlastnú“ strechu nad hlavou.

Samospráva uvoľnila pre projekt predovšetkým byty v bytovom dome na Medveďovej ulici. Žiadosť o získanie nájomného bytu môže podať úplná rodina alebo rodič, ktorý sa stará o dieťa. Medzi základné podmienky zaradenia do projektu patrí to, že aspoň jeden z manželov má trvalý pobyt v mestskej časti najmenej päť rokov, posudzované osoby nevlastnia iný byt či rodinný dom a žiadateľ má uzavretú zmluvu o stavebnom sporení.

(sita)

Páčil sa vám článok?