Jarovce si chcú nechať vidiecky charakter obce

25.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Miestni poslanci v Jarovciach odmietajú výstavbu polyfunkčného a zábavného areálu Metropolis najmä pre obavy z preťaženia dopravy. Tá je vraj už dnes v okolí tejto mestskej časti prehustená, spomínaný projekt by ju vraj ešte väčšmi zhoršil.

Starosta Jaroviec Pavol Škodler (nez.) podotkol, že už dnes si napríklad mnohí vodiči cestu do Rakúska a späť skracujú cez Jarovce, aby nemuseli platiť za troj-štvorkilometrový úsek diaľnice. Jarovce majú aj napriek tvrdeniam investora, že obec bude dopravne ušetrená, obavu, že sa zvýši tranzit cez mestskú časť.

Podľa P. Škodlera ide aj o určitú nedôveru k sľubom, „pretože napríklad na diaľnici D2 nie sú dodnes urobené protihlukové opatrenia,“ uviedol. „Náš hlas je poradný a rozhodujúce slovo povie mestské zastupiteľstvo,“ konštatoval. Myslí si, že investor má pripravený aj plán B, inak by nevykúpil podľa neho 30 hektárov pozemkov len tak, aby sa potom zbalil a odišiel preč. Devízou Jaroviec je podľa starostu zachovanie vidieckeho charakteru. „Síce sme Bratislava, ale žijeme na dedine,“ povedal. Podľa vlastných slov nechce, aby sa z Jaroviec stali, povedzme, Podunajské Biskupice alebo Dúbravka - aby sa nestratil charakter obce.

Navrhovaný megakomplex Metropolis za 1,5 mld. eur chce investor postaviť na pozemkoch medzi Petržalkou a Jarovcami. Jeho súčasťou by malo byť aj kasíno na americký spôsob. Miestny poslanecký zbor k výstavbe zaujal rovnaké negatívne stanovisko ako pred týždňom obyvatelia na verejnej prezentácii urbanistickej štúdie centra. Miestni poslanci nesúhlasia ani s urbanistickou štúdiou, argumentujú jej rozporom s platnou územno-plánovacou dokumentáciu. Navrhujú ponechať súčasný stavu, teda nemeniť platný územný plán. Ten síce výstavbu povoľuje, ale v menšom rozsahu. Zároveň odmietli aj výstavbu kasína či iného podobného zariadenia.

(rob, brn)
Páčil sa vám článok?