Petržalský starosta nemá žiadneho zástupcu

25.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Starosta Petržalky Milan Ftáčnik nemá ani jedného zástupcu. Donedávna mal pritom dvoch - Juraja Kováča a Vieru Kimerlingovú. Všetko však zmenilo februárové rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Ten totiž potvrdil verdikt krajského súdu z decembra 2008, ktorým súd zrušil voľbu dvoch zástupcov z 19. decembra 2006.

Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. "Proti rozsudku Najvyššieho súdu SR nie je prípustný opravný prostriedok," povedal Andrassy.

Súčasný stav bez zástupcu starostu by však mohli zmeniť poslanci na marcovom rokovaní.Konaniu krajského súdu predchádzal protest prokurátora. Ten ešte v januári 2007 napadol uznesenie poslancov z decembra predchádzajúceho roka. Poslanci však svoje rozhodnutie nezmenili, za nevyhovenie daného protestu hlasovalo 36 z 38 poslancov. Konať tak začal krajský súd, ktorý následne voľby zástupcov zrušil.

Poslanci však požiadali starostu, aby sa voči rozsudku krajského súdu odvolal. Podľa súdu miestni poslanci prijatím uznesenia porušili vtedy platný zákon o hlavnom meste SR Bratislave a zákon o obecnom zriadení. Ten umožňoval voľbu "len" jedného zástupcu. Voľby viacerých zástupcov umožňuje až novela zákona o hlavnom meste, ktorá začala platiť 1. januára 2009.

Starosta rozhodnutie súdu rešpektuje, podľa neho poslancov dobehli vlastné rozhodnutia. "Dnešnej situácii mohli predísť tým, že by uznali rozpor ich „prvého" hlasovania so zákonom a nápravou mohlo byť hlasovanie začiatkom roku 2009, ktoré by sa opieralo o novelu zákona, ktorá existenciu dvoch zástupcov jednoznačne pripúšťala," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?