Pri vykurovaní škôl ušetrili vyše 564-tisíc €

8.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka ušetrila za päť rokov pri vykurovaní základných škôl, ktoré boli v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, 564,3 tisíca eur. Umožnil jej to pilotný projekt úspor tepla a energetickej efektívnosti, pri ktorom mestská časť spolupracovala so spoločnosťou Dalkia, uviedol petržalský starosta Milan Ftáčnik.

Projekt za 375 200 eur spočíval v modernizácii tepelno-technických zariadení v školských objektoch za súkromné peniaze. Počas piatich rokov projektu sa ušetrené financie delili medzi samosprávu a súkromnú spoločnosť v pomere 50:50, v súčasnosti už ide celá úspora mestskej časti.

Samospráva hodnotí projekt ako úspešný. Podľa starostu sa v prvom rade zhodnotili tepelné zariadenia v objektoch mestskej časti, pričom tá nemusela vyčleniť zo svojho rozpočtu ani euro. Okrem toho sa vytvorili samostatné regulačné jednotky, ktoré umožňujú reguláciu tepla podľa potreby. Zvlášť sa tak môžu vykurovať učebné pavilóny a telocvične, oddelili sa aj byty školníkov. V praxi to napríklad znamená, že cez víkend sú tieto byty vykurované podľa potreby, pričom ostatné časti netreba zbytočne vykurovať.

Ušetrené peniaze môže mestská časť použiť na skvalitnenie vyučovania a podmienok pre žiakov či pedagógov. V školstve sa rozlišuje medzi prenesenými a originálnymi kompetenciami. Prenesené kompetencie predstavuje vyučovanie, ktoré hradí štát prostredníctvom normatívu na žiaka. Originálne kompetencie platí mestská časť a ide o jedálne a školské kluby. Normatív je pevné číslo. Približne 80 % tvoria platy učiteľov, 20 % ide na prevádzku. Keď ale značnú časť z toho prekúrite, nezostane na učené pomôcky či inováciu vybavenia, učebne. Vyučovací proces stagnuje, uviedol Ftáčnik.

Mestská časť zároveň vo svojej réžii vymieňa v materských a základných školách okná a opravuje strechy. Rekonštrukciu a zatepľovanie 11 základných a 19 materských škôl schválilo zastupiteľstvo v roku 2008. Mestská časť tým chce ešte viac zlepšiť energetickú hospodárnosť týchto zariadení, ktoré má vo svojej kompetencii. Dodávateľov prác vyberá verejným obstarávaním a elektronickými aukciami. Na projekt si zobrala úver päť miliónov eur, splácať  by ho mala 15 rokov.

(sita)

Páčil sa vám článok?