Na obnovenie Rotundy urobí mesto štúdiu

4.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Zničené výletné miesto, ktoré je Bratislavčanom známe ako Rotunda na Železnej studienke, by mohlo mať onedlho novú podobu. Staré bufety, krčmu a páchnuce záchody môže nahradiť drevená architektúra.

Na lokalitu bývalých cisárskych kúpeľov na Železnej studienke plánuje mesto v spolupráci s Mestskými lesmi vypracovať štúdiu riešenia tohto územia. Rotunda je vyhľadávaným turistickým miestom, východiskovým bodom pre túry, ale aj oddychovým miestom po nich. Vzhľadom na to, že prevádzky s občerstvením sú tu v prenájme, ich majitelia už roky neinvestovali do okolia. Výsledkom je zanedbané prostredie a nevyhovujúce sociálne zariadenia.

Podľa informácie riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku budúci investor by mal na vlastné náklady vybudovať reštauračné zariadenia bez ubytovania, detské ihrisko a podobne. Všetko vraj závisí od výsledkov štúdie, ktorá má povedať, čo by bolo vhodné v tejto lokalite meniť, prípadne ponechať.

Mesto chce skultivovať prostredie aj na výletných miestach na Kamzíku. Občerstvenie by malo fungovať v drevených zruboch. Riaditeľ V. Kutka za najlepšie riešenie považuje, ak by na spomínaných miestach pôsobili viacerí prevádzkovatelia, pretože by si navzájom konkurovali. Prenájom pozemku súkromným investorom považuje za najideálnejšie riešenie. Dlhodobý prenájom totiž núti súkromníka investovať do kultivácie prostredia a jeho udržiavania.

Plány na rekultiváciu prostredia na Rotunde sú už staršieho dáta. Napriek zanedbanosti prejdú územím Rotundy, alebo si tu posedia, tisíce Bratislavčanov či návštevníkov mesta. Popri Rotunde jazdí linka MHD číslo 43 z Patrónky a prechádza ňou náučný chodník, ktorý sa začína v Lamači pod Klancom, odkiaľ sú číslované aj náučné zastávky. Autám je povolený vjazd okrem víkendových dní a sviatkov, cyklisti môžu využiť novú asfaltovú trasu na Ceste mládeže.

(rob)

Páčil sa vám článok?