Poplatok za vyhradené parkovanie bude nižší

14.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Miestna daň za vyhradené parkovanie v bratislavskej Petržalke sa na budúci rok zníži o takmer tretinu. Majiteľ auta tak bude po novom platiť ročne 430 eur namiesto súčasných 625 eur.

"Zníženie miestnej dane navrhujú poslanci na základe doterajších skúseností verejnosti z využívania projektu vyhradeného parkovania," informoval dnes hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Samospráva očakáva zvýšenie záujmu občanov o vyhradené parkovanie o približne 500 žiadostí. Príjmy mestskej časti by sa tak mohli zvýšiť o 160-tisíc eur. Takto získané peniaze využíva samospráva výlučne na riešenie dlhodobých problémov s parkovaním a budovaním nových parkovacích miest. Pre projekt bolo vyčlenených 1 600 z 18-tisíc parkovacích miest.

Za 18 mesiacov od začiatku projektu bolo takto prenajatých 288 parkovacích miest. Rok 2009 priniesol v tejto oblasti dve zmeny. Rozšíril sa okruh žiadateľov aj na majiteľov nákladných vozidiel do 3,5 tony a dĺžkou do päť metrov. Dovtedy bolo možné požiadať o vyhradené parkovanie len pre osobné autá. Žiadateľ už nemusí byť len vlastníkom vozidla, môže používať služobné auto na súkromné účely. Na základe zmien sa počas pol roka zvýšil počet vyhradených parkovacích státí o 124. Najväčší záujem zaznamenal miestny úrad v lokalite Dvory, kde je vyznačených 79 vyhradených parkovacích miest.

Povolenie na vyhradené parkovanie platí dva roky, ročný poplatok je splatný v štyroch splátkach. Od poplatku je oslobodený držiteľ preukazu ZŤP, teda osoba s ťažkým zdravotným postihnutím. Na vyznačenom mieste nie je možné osadiť zábranu. Ak na mieste parkuje cudzie auto, mestská polícia ho môže odtiahnuť. Miestny úrad dočasne pozastavil vydávanie rozhodnutí o vyhradení parkovacieho miesta, pretože pre poveternostné podmienky nie je možné do konca marca robiť vodorovné dopravné značenie. Samospráva bude v nadchádzajúcich týždňoch sumarizovať doručené žiadosti a posudzovať žiadateľov, nové rozhodnutia bude vydávať v roku 2010.

(sita)

Páčil sa vám článok?