Generálny pardon priniesol Petržalke 400-tisíc eur

11.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka odpustila doteraz 43 neplatičom poplatky z omeškania, od nájomníkov získala 400-tisíc eur, informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Tento tretí mimoriadny "generálny pardon" mohli neplatiči v obecných a nájomných bytoch na základe júlového rozhodnutia poslancov využiť do konca novembra.

Do tohto termínu využilo túto možnosť 58 žiadateľov, ktorí zaplatili dlžnú sumu, teda celú istinu. Vo zvyšných 15 prípadoch miestny úrad ešte rozhoduje a preveruje predložené doklady.

"Úrad pred konečným rozhodnutím o odpustení penále požaduje taktiež vyjadrenie správcu, že nájomca petržalského obecného bytu má splnené všetky zmluvné záväzky," doplnil Andrassy. Úrad by v posledných prípadoch mohol podľa hovorcu rozhodnúť do konca roka.

Petržalská samospráva pristúpila k tretiemu "generálnemu pardonu" najmä pre zdĺhavé a finančne náročné vymáhanie existujúcich pohľadávok. "Úrad vymáha pohľadávky cez platobné rozkazy a súdne konania, pričom súdne poplatky každoročne zaťažili rozpočet tisíckami eur," argumentuje Andrassy. V súčasnosti eviduje úrad 297 neplatičov, ktorí samospráve dlhujú na nezaplatenom nájomnom takmer dva milióny eur.

Petržalčania mali prvýkrát možnosť využiť generálny pardon pred desiatimi rokmi. Vtedy odpustenie poplatkov z omeškania využilo 220 žiadateľov a zaplatilo 230-tisíc €. K obdobnému kroku pristúpila samospráva v roku 2006. Úrad v tom čase vyhovel 87 žiadateľom, do miestneho rozpočtu pribudlo takmer 400-tisíc €.

Každý žiadateľ musí zaplatiť pred vydaním rozhodnutia o odpustení penále z omeškania za neuhradené nájomné dlžnú sumu. Nevyhnutnou podmienkou pre obnovenie nájmu je uzatvorenie novej zmluvy na maximálne tri roky. Súčasťou zmluvných podmienok je notárska zápisnica, na základe ktorej môže úrad pristúpiť k exekúcii bez rozhodnutia súdu, ak nájomca prestane plniť zmluvné povinnosti.

Najväčšia bratislavská mestská časť má k dispozícii 799 nájomných bytov, v tomto roku poskytla "novú" strechu nad hlavou 24 žiadateľom. Úrad eviduje v súčasnosti takmer 1 500 žiadostí o byt.

(sita)

Páčil sa vám článok?