Dokončenie športoviska je v rukách poslancov

9.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dobudovanie nového športového areálu pri Základnej škole na Budatínskej ulici v bratislavskej Petržalke je v rukách miestnych poslancov. Mali by rozhodnúť, či mestská časť dofinancuje jeho výstavbu z vlastných peňazí. Z petržalského rozpočtu by sa v takom prípade muselo vyčleniť 165 970 eur.

Jedna z dvoch spoločností, ktoré ešte v minulom volebnom období podpísali s mestskou časťou zmluvu o poskytnutí finančného daru, nie je v súčasnosti schopná svoj záväzok splniť. Peniaze by mestská časť nemusela podľa prednostu miestneho úradu Mariána Miškanina dať naraz, sumu by mohla dať v splátkach.

Finančný dar sa dve spoločnosti rozhodli dať samospráve ako refundáciu za zabraté športoviská, na ich mieste sa plánuje nová výstavba. Každá z nich prisľúbila financovať revitalizáciu školského areálu do výšky 331 939 eur, teda spolu 663 878 eur. Doteraz sa preinvestovalo 497 908 eur. "Problém je, že v súčasnosti darca nie je schopný dať zvyšnú sumu na dostavbu areálu. Práce sú pozastavené, snažíme sa nájsť zdroje na dostavbu," povedal Miškanin. 

Ak sa potrebné peniaze nenájdu, projekt bude naďalej stáť a hrozí tiež devastovanie dokončených častí areálu. Problematikou sa zaoberali poslanci už na novembrovom zastupiteľstve, rokovanie však prerušili do 15. decembra. Nevedeli sa totiž rozhodnúť, či bude mestská časť dostavbu úverovať alebo bude naďalej požadovať vecné plnenie od darcu, teda zvyšnú sumu si vymáhať. Podľa prednostu to však môže byť problém, keďže ide o dar a okrem toho peniaze nejdú priamo mestskej časti, ale zhotoviteľovi stavby. Termín dokončenia ihriska tak nie je známy. Isté je len to, že do konca roka by malo byť dokončené oplotenie areálu. Z pôvodných 1,5-metra sa zvyšuje o 70 cm.

Začiatok celého projektu revitalizácie školského areálu spadá do rokov 2005 - 2006. Dvaja developeri sa rozhodli, že za zabraté športoviská v mestskej časti zaplatia. Mestská časť však nepožadovala peniaze, ale vecné plnenie uzatvorených zmlúv, teda že zaplatia v danej čiastke revitalizáciu školského areálu. Každá zo spoločností mala dať 331 939 eur. Mestská časť zároveň uzatvorila so športovým klubom MŠK Iskra zmluvu o spolupráci pri revitalizácii, následne sa vybral dodávateľ. Pre projekt sa vybrala základná škola na Budatínskej, argumentom bola dobrá poloha, veľký areál a väčšie športové zázemie školy.

Doteraz sa zo získaných peňazí vykonali zemné práce, vybudovalo sa oplotenie športovísk a veľké futbalové ihrisko. Je pripravený priestor pre výstavbu tenisových kurtov s celoročným využitím a podložie pre malé ihrisko. Dokončiť treba drenáž pod atletickou dráhou s doskočiskom, povrch tenisových kurtov, malé ihrisko a verejné osvetlenie. Na základe výsledkov poslaneckého prieskumu však bude potrebné zároveň odstrániť zistené chyby. Zhotoviteľ uznal 50 % reklamácií ako oprávnených. Zvyšok sú požadované práce navyše, respektíve práce, ktoré sú naplánované v poslednej etape revitalizácie.

(sita)

Páčil sa vám článok?