V Ružinove zvažujú čipovanie psov

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Ružinov intenzívne uvažuje o zavedení čipovania psov, ktoré by malo komplexne riešiť problematiku psíčkarov. Implantovaním mikročipu vo veľkosti zrnka ryže s číselným kódom do podkožia psa zabezpečí jeho jednoznačnú identifikáciu. Pes týmto spôsobom nijako netrpí a nemá to vplyv ani na jeho vývoj a zdravie.

Najväčšou výhodou tohto spôsobu registrácie je jednoduchá a rýchla identifikácia. Napríklad do 2 minút je možné zistiť majiteľa psa, stratené psy sú hneď vrátené majiteľom. Pes nemusí prejsť útulkom, karanténou či inými veterinárnymi úkonmi, čipovanie umožní vrátiť majiteľovi psa nájdeného vo veľkej vzdialenosti. Ani v prípade porušenia verejného poriadku, akým je napríklad napadnutie človeka psom, nie je problém ihneď identifikovať majiteľa psa. Systém čipovania psov je i ekonomicky výhodný, pretože k nemu patrí celý rad zliav, ktoré sa poskytujú majiteľom psov.

Cieľom zavedenia tohto systému je zvýšenie počtu evidovaných, a tým aj spoplatnených psov, zvýšenie príjmov rozpočtu mestskej časti a zlepšenie životného prostredia. Čipovanie psov už úspešne realizujú napríklad v Prahe a v Českých Budějoviciach. Vedenie ružinovskej radnice sa chce preto oboznámiť s jeho fungovaním v týchto mestách a prehodnotiť možnosti realizácie podobného projektu v podmienkach Ružinova.

(sz)

Páčil sa vám článok?