Petržalka bojuje s vrakmi

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka začala v záujme bezpečnosti chodcov a ochrany zelene s dopravnými opatreniami na zamedzenie vjazdu motorových vozidiel na chodníky sprístupňujúce obchody a vstupy do obytných domov. Ide o komunikácie, ktoré sú definované ako pešie a nedisciplinovaní vodiči ich využívajú ako prejazdné komunikácie.

Petržalský miestny úrad inštaluje dopravné koly a balvany na miestach vhodných z hľadiska umožnenia prístup vjazdu požiarnych, obslužných a bezpečnostných vozidiel do objektov v uvedenom území. Prístup je vždy možný z druhej strany. Obyvatelia sa však niekedy sťažujú, že z prístupnej strany je potrebné okrem výťahu zvládnuť aj pár schodov, prípadne je potrebné prejsť dlhší kus cesty, čo napríklad pri sťahovaní môže byť problémom.

Petržalka pripravuje aj novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia o státí a odstraňovaní vrakov z ciest a parkovísk. Na petržalskom miestnom úrade evidujú 150 opustených vozidiel a vrakov, pričom za posledné dva mesiace odstránili 40. Celý proces likvidácie od nahlásenia existencie vraku cez zisťovanie majiteľa až po samotné odstránenie trvá asi dva mesiace. Mestská časť má uzatvorenú zmluvu so súkromnou firmou, ktorá odváža nepojazdné autá na vyhradené parkovisko.

Nepojazdné autá často zaberajú parkovacie miesta a vtedy vzniká napríklad problém, keď sú motoristi nútení zaparkovať svoje auto na komunikácii tak, že zabraňuje prístupu smetiarskych áut ku kontajnerom. Pracovníci OLO, ktorí odpad odvážajú, to potom riešia tak, že smetné nádoby nechávajú mimo kontajnerových stojísk na miestach, ktoré by mohli slúžiť na parkovanie. Takto vzniká začarovaný kruh, ktorý by mala zrušiť novelizácia VZN o státí a odstraňovaní vozidiel, ale i dokumentácia Bytového podniku, ktorá bude podkladom na premiestnenie a výstavbu nových kontajnerových stojísk.

(mp)

Páčil sa vám článok?