Nové využitie Hlavného námestia

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom júla bratislavský magistrát vypísal verejnú súťaž na využitie priestoru Hlavného a Františkánskeho námestia. Jej predmetom by mal byť určitý scenár podujatí, ktoré sa v týchto priestoroch môžu v budúcnosti odohrávať.

Podľa starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského by Hlavné námestie malo zostať vo svojom základnom priestorovom stave len s Rolandovou fontánou, historickým verejným osvetlením a okrasnými stromami. Staromestská radnica nie je za celoročný predaj stánkového charakteru. Výnimkou by mali byť len obľúbené sezónne podujatia ako Vianočné trhy v mobilných stánkoch s jednotným výtvarným riešením. Na primerane veľkej ploche by mali zostať sezónne posedenia v letných záhradách, ktoré nadväzujú na kaviarenské zariadenia. Zeleň by sa už nemala rozširovať. Naopak, mestská časť Staré Mesto minulý mesiac nanovo osadila väčší počet lavičiek.

Susedné Františkánske námestie by malo byť prirodzenou priestorovou súčasťou Hlavného námestia. Istú rozdielnosť je možné dosiahnuť zaradením mobilných predajných stánkov v časovo odlišných a hustejších intervaloch ako na Hlavnom námestí. Aj na Františkánskom námestí už medzičasom pribudlo viac lavičiek. Umiestnené sú tak, aby nerušili hodnotný historický rámec prostredia, ktorý vytvárajú domy, dlažba, fontána Ženy s krčahom, zeleň a historické osvetlenie.

Podľa A. Ďurkovského treba pri akomkoľvek návrhu na ďalšie využívanie Hlavného a Františkánskeho námestia dospieť ku kompromisu. Na jednej strane existencia Veľvyslanectva Francúzskej republiky, účelového zariadenia úradu vlády a jezuitského Kostola najsvätejšieho Spasiteľa vyžaduje od svojich nástupných priestorov dôstojnosť a veľkorysosť. Na druhej strane príležitostné podujatia na Hlavnom námestí si získali medzi Bratislavčanmi veľkú popularitu, ktorá len potvrdzuje pôvodnú zhromažďovaciu funkciu tohto historického námestia.

(brn)

Páčil sa vám článok?