Petržalka obnovila 33 detských ihrísk

4.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka obnovila doposiaľ v spolupráci s neziskovým sektorom 33 verejných detských ihrísk, pričom v roku 2009 ide o 18 plôch určených pre trávenie voľného času, pre hry, rôzne aktivity najmladších obyvateľov mestskej časti, informoval o tom dnes hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Poslanci miestneho zastupiteľstva vyčlenili v tohtoročnom rozpočte pre realizáciu projektu 240-tisíc €. "Revitalizácia prináša na ihriská nové, bezpečné hracie prvky, moderné pieskovisko, oplotenie, lavičky a odpadkové koše. Na základe záverov verejnej diskusie z roku 2007 bude najväčšia bratislavská mestská časť prevádzkovať od roku 2011 celkom 50 ihrísk, ktoré spĺňajú prísne národné i európske bezpečnostné normy," spresnil.

Úrad pri realizácii projektu aktívne spolupracuje s občianskym združením Petržalské ihriská i rodičmi. V budúcom roku plánuje samospráva obnoviť zvyšných 17 plôch, v dvoch prípadoch budú ihriská obnovené z privátnych, sponzorských zdrojov (detské ihriská Šustekova 35 a Haanova 11-21). "Doterajšie skúsenosti hovoria o tom, že obnova jedného ihriská stojí približne 13-tisíc €," doplnil Andrassy.

V roku 2010 plánuje petržalská samospráva revitalizovať detské ihriská Zadunajská 7, Smolenická 8, Kapicova 6, Budatínska 63, Znievska 9, Starhradská 1, Ševčenkova 2, Osuského 20, Hrobákova 1, Jasovská 17, Budatínska 41, Černyševského 1-7, Bulíkova 27, Nobelovo nám. 10, Černyševského 23-39, Smolenická 13, Bosákova.

V záujme transparentného využívania verejných zdrojov petržalský úrad intenzívne spolupracuje s občianskymi združeniami, rodičmi, ktorí sa osobne podieľajú na obnove oddychových plôch. "Ide napríklad o ich priame zapojenie do prípravy projektových zámerov, prevádzky, využitia ihriska, udržiavania čistoty v jeho okolí. Pravidlá využívania detských ihrísk stanovuje záväzné nariadenie a návštevný poriadok," uviedol hovorca.

Poriadok definuje základný okruh správania návštevníkov, pričom na každom ihrisku platí prísny zákaz fajčenia, konzumácie alkoholických nápojov, do ich priestoru sa nesmú vodiť domáce zvieratá či nosiť ostré predmety, nádoby zo skla. Osoba, ktorá poruší pravidlá, môže byť sankcionovaná do výšky 33 €. Pravidelné čistenie obnovených ihrísk (napríklad kosenie trávy, prehrabávanie pieskoviska, dočisťovanie) zabezpečuje Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka, ktorý taktiež dohliada na technický stav jednotlivých hracích prvkov.

Viac informácií k projektu revitalizácie petržalských verejných detských ihrísk možno nájsť na internetovej stránke www.petrzalka.sk, alebo www.petrzalskeihriska.org.

(sita)

Páčil sa vám článok?