Petržalka nechce parkovisko pre odtiahnuté autá

24.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva bratislavskej Petržalky nesúhlasí s vybudovaním parkoviska pre odtiahnuté autá v lokalite Macharova blízko Šrobárovho námestia. V súčasnosti je táto betónová plocha neupravená a neosvetlená. Okrem toho sa tu nachádza niekoľko pneumatík, plochu využívali často autoškoly pri precvičovaní parkovania.

Miestni poslanci poverili starostu Petržalky Milana Ftáčnika, aby podnikol všetky právne kroky na vypovedanie nájomnej zmluvy. Tú mestská časť uzatvorila s investorom v júni tohto roka s cieľom vybudovať tu dočasné parkovisko pre odtiahnuté osobné autá z Petržalky a Starého Mesta.

Zároveň sa má na prvé zastupiteľstvo v novom roku predložiť investičný zámer mestskej časti o možnom využití daného priestoru. Na to je potrebné zistiť, čo tu územný plán povoľuje a čo na to hovoria dotknutí občania z tejto lokality. Miestny kontrolór má za úlohu preveriť súlad podpísania nájomnej zmluvy so zákonom o majetku obcí. Zmluva bola podpísaná na päť rokov a mestská časť by na jej základe mohla ročne dostávať na nájomnom 20-tisíc eur.

Miestny parlament sa touto témou zaoberal neplánovane, oficiálne na programe mimoriadneho zastupiteľstva totiž nebola. Diskusiu však otvorili niektorí poslanci na základe nedávneho stretnutia samosprávy s niektorými nespokojnými občanmi z tejto lokality.

Na zámer investora sa dnes zniesla takmer dvojhodinová kritika. Poslanci sa obávali značného zaťaženia lokality a odmietali návrh ako akési riešenie problémov Starého Mesta. Takýto dôvod návrhu investora starosta odmietol, zároveň poslancov ubezpečil, "že to neznamená, že Čierny les sa sem sťahuje," ale určitú záťaž územia pripustil. Zdôraznil však, že by sa mali odťahovať len osobné autá, nie aj nákladné autá či autobusy, ako to bolo navrhnuté v pôvodnom návrhu investora.

Plocha bola v minulosti pôvodne prenajatá podľa starostu na vybudovanie hokejbalového ihriska. Pre neplatenie nájomného však bola nájomná zmluva v roku 2007 vypovedaná. Plocha bola dlho nevyužívaná, návrhy na vybudovanie bytových domov vedenie mestskej časti rázne odmietlo. Pri verejnej diskusii o statickej doprave, teda parkovaní, občania o vybudovanie verejného parkoviska záujem neprejavili.

Na nedávnom stretnutí so samosprávnou sa však vyjadrili, že ak by tu malo byť vybudované dočasné parkovisko pre odtiahnuté autá, chceli by aj verejné parkovisko pre ich autá. Doteraz tu neparkovali podľa ich vyjadrení preto, lebo plocha je neupravená a neosvetlená.

(sita)

Páčil sa vám článok?