Karlova Ves trvá na Nábreží kanoistu Ľ. Kadnára

16.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Karlova Ves trvá na tom, aby bolo vznikajúce nábrežie pozdĺž Karloveského ramena pomenované po zosnulom slovenskom kanoistovi Ľubomírovi Kadnárovi. Nábrežie by malo vzniknúť medzi Mostom Lafranconi a areálom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) pri Riviére.

Mestská časť sa preto so žiadosťou opätovne obráti na bratislavský magistrát, uviedla karloveská starostka Iveta Hanulíková. V zmysle zákona o hlavnom meste totiž patrí pomenovávanie ulíc a verejných priestranstiev do pôsobnosti mesta, respektíve mestského zastupiteľstva. Magistrát pritom v odpovedi na prvú žiadosť uviedol, že zátoka nemôže byť pomenovaná Nábrežie Ľubomíra Kadnára. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že v mestskej časti Rača existuje Kadnárová ulica.

Miestne zastupiteľstvo však vyjadrilo k tejto problematike opätovné stanovisko. "Budeme trvať na tom, že ide o dve rôzne pomenovania v Bratislave. Existuje napríklad aj Štúrova ulica a zároveň Štúrovo námestie," argumentuje Hanulíková.

Na otázku, či mestská časť plánuje pomenovať toto územie prípadne po niekom inom, odpovedala starostka záporne. "Trváme na návrhu. Domnievam sa, že išlo o veľmi významného Karlovešťana, ktorý bol navyše s týmto nábrežím bytostne spätý a zaslúžil sa o spopularizovanie vodáckeho športu," doplnila Hanulíková. Mestská časť sa podľa nej k tomu odhodlala aj napriek tomu, že si je vedomá, že k pomenovaniu dochádza až po desiatich rokoch od smrti dotyčného. Kanoista zomrel koncom minulého roka.

Slovenský kanoista Ľubomír Kadnár sa narodil 27. septembra 1941 v Karlovej Vsi. Bol odchovancom klubu VK Tatran Karlova Ves. V roku 1972 sa zúčastnil Letných olympijských hier v Mníchove. Bol tiež spoluzakladateľom a čestným členom Slovenského olympijského výboru a dlhoročným prezidentom Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky. Dvadsaťpäť rokov šéfoval Správe telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislavy (STaRZ). Podieľal sa na znovuzrodení Národného cestného behu Devín – Bratislava. Zomrel 9. novembra 2008 v Bratislave. Návrh pomenovať o ňom nábrežie schválil miestny parlament v máji tohto roka.

(sita)

Páčil sa vám článok?