Pre volebné plagáty napomenuli troch kandidátov

9.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Inšpektori verejného poriadku v bratislavskej Petržalke museli dohovoriť trom poslaneckým kandidátom pre blížiace sa regionálne voľby. V lokalite Dvory lepili volebné plagáty aj na vchodové brány domov, teda mimo povolených plôch.

Záväzné nariadenie o vylepovaní volebných plagátov, ako aj o udržiavaní čistoty na verejných priestranstvách ich povoľuje lepiť výlučne na štyroch miestach – na Námestí hraničiarov, Nobelovom námestí, Mlynarovičovej a Jantárovej ulici, kde sú umiestnené betónové skruže.
"Kandidáti po ústnom upozornení odstránili všetky vylepené letáky," povedal hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Na otázku, či úrad voči nim pre porušenie zákazu začne správne konanie, odpovedal hovorca záporne. "To by sme začali, keby upozornenie inšpektorov nerešpektovali a plagáty neodstránili," doplnil Andrassy. Podľa neho sa úrad neobáva, že by sa situácia mohla zopakovať. Za porušenie zákazu je možné udeliť sankciu do takmer 166 eur pre fyzické osoby a takmer 6 639 eur pre právnické osoby. Podľa nariadenia je zakázané vylepovanie letákov aj na verejné osvetlenie, zastávky mestskej hromadnej dopravy, terasy či fasády budov.

Miestny úrad zatiaľ nezaznamenal porušenie záväzného nariadenia o používaní symbolov samosprávy. Petržalský erb je možné použiť výlučne so súhlasom starostu. "Na podnet občanov sme preverili, či strana Smer-SD mala povolenie na použitie erbu pre kalendár. Povolenie sme vydávali v polovici októbra minulého roka," doplnil Andrassy.

Na sobotňajších voľbách do orgánov samosprávneho kraja sa môže zúčastniť 104 764 Petržalčanov, ktorí sa v deň volieb budú zdržiavať v mieste trvalého bydliska. Voliči si môžu vybrať jedného z 11 kandidátov pri voľbe predsedu kraja a ôsmich poslancov krajského zastupiteľstva z 83 zaevidovaných kandidátov. Bezdomovci prihlásení na pobyt v Petržalke budú môcť opäť voliť v okrsku č. 39 na Základnej škole Dudova.

(sita)

Páčil sa vám článok?