Hlasovacie lístky pre župné voľby sú vytlačené

3.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Hlasovacie lístky pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú už skontrolované a vytlačené, do 5. novembra ich rozdistribuujú cez obvodné úrady do obcí. Povedala to po zasadnutí Ústrednej volebnej komisie jej podpredsedníčka Teréz Sallay.

Ústredná volebná komisia na zasadnutí neriešila, čo sa stane v prípade, že zrušia Slovenskú ľudovú stranu. "V zákone je, že keď sú už hlasovacie lístky vytlačené a niekto stiahne kandidatúru, alebo keď strana zanikne, oznamy budú vo volebných miestnostiach. Takže hlasovacie lístky už nebudú zmenené," vysvetlila Sallay. V prípade, že by za nich aj tak voliči hlasovali, sú tieto hlasy neplatné. Slovenskú ľudovú stranu žiada generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozpustiť, podal návrh na Najvyšší súd SR. "My zatiaľ nevidíme žiaden problém, my zatiaľ považujeme Najvyšší súd za nezávislý súdny orgán v Slovenskej republike," vyhlásil zástupca strany v komisii Andrej Trnovec.

Ústredná volebná komisia sa na zasadnutí zaoberala aj sťažnosťami. V Bratislave žiadali dvaja kandidáti preskúmať podmienky rovnosti šancí. V mestskej časti Rača nemali vyhradené miesto pre vylepovanie predvolebných plagátov. "Dali sme to prešetriť cez obvodný úrad a je to už vyriešené," povedala Sallay. Rada pre vysielanie a retransmisiu zakázala počas volieb do VÚC vysielať politickú reklamu, na čo podal podnet sťažovateľ z Nových Zámkov. Tento komisia posunula ďalej licenčnej rade.

Z Banskej Bystrice prišiel podnet, že sťažovateľ má informácie, že Ústredná volebná komisia bude zverejňovať priebežné informácie k výsledkom volieb. "My sme prijali uznesenie na minulom zasadnutí, ktorým sme vzali na vedomie informácie o príprave a priebehu spracovania výsledkov volieb. Ústredná volebná komisia súhlasí s poskytovaním informácií po podpísaní zápisnice volebnej komisie o hlasovaní," vyhlásila Sallay. Podľa názoru Ústrednej volebnej komisie sa volebný zákon vzťahuje už aj na zápisnice okrskových volebných komisií. To znamená, že po ukončení spracúvania údajov okrskovými volebnými komisiami a podpísaní ich zápisníc sú už tie údaje verejné.

Ďalšia sťažnosť prišla od koalície Most-Híd a Strany zelených. Banskobystrický krajský predseda nepozval na zasadnutie volebnej komisie nominanta týchto strán. Takýto podnet riešili už po druhý raz a znova rozhodli, že predseda pozve do volebnej komisie aj nominanta tejto koalície.

Riešili aj sťažnosť Demokratickej strany, kde v koalícii s iným subjektom podávali kandidátne listiny v niektorých obvodoch Banskobystrického a Trnavského kraja bez podpisu štatutára, ale s podpisom niekoho iného. V tejto veci už prebiehajú aj súdne spory, v ktorých sa rieši, kto je štatutárom Demokratickej strany.

"Ústredná volebná komisia konštatovala, že nápravy v tejto veci je možné domáhať sa len cestou príslušných súdov. Tam už boli podstúpené aj nejaké kroky, ale my v tom nemôžeme robiť," skonštatovala Sallay.

Ústredná volebná komisia prerokovala aj utvorenie volebných okrskov, okrskových volebných komisií, utvorenie obvodných volebných komisií a sumarizačných útvarov. Okrskových volebných komisií bude 5 902, obvodných je deväťdesiat, osem je krajských a jedna ústredná. Sumarizačných útvarov Štatistický úrad eviduje 99.

(sita)

Páčil sa vám článok?