Frešo chce zvýšiť platy učiteľom v rámci kraja

3.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ak Pavol Frešo (SDKÚ-DS) uspeje v regionálnych voľbách v Bratislavskom samosprávnom kraji, kde kandiduje za župana, bude žiadať, aby kraj ako zriaďovateľ stredných škôl doplácal učiteľom v Bratislavskom kraji k platu.

„Pokiaľ máte tabuľkový plat pre celú republiku rovnaký, tak v Bratislave, kde sú životné náklady ďaleko vyššie ako v iných krajoch, sú učitelia menej ohodnotení voči ostatnej populácii,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Frešo. Nový model by podľa neho mohol fungovať už počas prvého polroka budúceho roka.

Frešo sľubuje, že sa v prípade úspechu vo voľbách postará o zriadenie špeciálneho fondu pre učiteľov. Ten by mal čerpať z troch zdrojov. Okrem vlastných prostriedkov vyššieho územného celku by do neho mali nepriamo prichádzať aj peniaze z eurofondov.

„Podľa názoru našich odborníkov by sa to dalo,“ tvrdí Frešo. Predsedníčka školského výboru Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) vidí riešenie v čerpaní európskych peňazí na tie položky, ktoré spadajú do normatívov. V rozpočte by potom zostali financie na učiteľské platy. „Nie paušálne zvýšenie platov, ale cez grantový systém. Každá škola by musela predložiť nejakú víziu, ako to prispeje ku kvalite vzdelania,“ dodala Rosová.

Popri vyššom územnom celku a eurofondoch by mali na platy učiteľov a vybavenie učební prispieť aj súkromné firmy. Frešo chce, aby investovali do absolventov ako svojej budúcej pracovnej sily. Význam to bude mať najmä pri učňoch, hovorí Frešo. Sám chce chodiť za firmami a presviedčať ich.

„V Bratislavskom kraji sú firmy, ktoré investujú do vzdelania študentov, ale nie študentov na Slovensku,“ vyhlásil Frešo. Ako dodal, mnohé zahraničné firmy postavili svoje prevratné produkty na práci študentov. „Aj Facebook vymysleli študenti,“ argumentuje poslanec.

(sita)

Páčil sa vám článok?