Mýto prímestskú autobusovú dopravu nezaťaží

2.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Elektronické mýto, ktoré má platiť od začiatku nového roka, sa nebude týkať pravidelnej autobusovej prímestskej dopravy. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Milka Podmajerská, nezaťaží teda ani rozpočty krajov, ani sa nebude musieť premietnuť vo zvýšení cestovného.

Ako tiež uviedla, nikde v Európe nie je pravidelná prímestská autobusová doprava takto spoplatnená. "Na minulotýždňovom spoločnom rokovaní predseda vlády SR Robert Fico, predseda regiónu Vladimír Bajan a splnomocnenec vlády SR pre diaľnice Igor Choma preto dospeli k záveru, že prímestské autobusy mýtne platiť nebudú," uviedla.

Opreli sa podľa hovorkyne o ustanovenie, ktoré obsahuje tak zákon o elektronickom mýte, ako aj ním novelizovaný zákon o pozemných komunikáciách a ktoré stanovuje, že za autobusy pravidelnej prímestskej autobusovej dopravy sa mýto neplatí.

"Navyše sa obaja predsedovia zhodli na tom, že nie je únosné v tejto dobe takýmto spôsobom zaťažiť peňaženky cestujúcej verejnosti. Do cien cestovných lístkov by totiž bolo nutné len v prípade Bratislavského kraja podľa hrubých prepočtov premietnuť náklady vyššie o takmer jeden milión € ročne," doplnila Podmajerská.

(sita)

Páčil sa vám článok?