Petržalka nesúhlasí s premenovaním Nového mosta

27.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nový most v Bratislave by sa nemal spätne premenovávať na Most SNP. Rozhodli o tom dnes miestni poslanci v Petržalke. Svoje stanovisko bude samospráva tlmočiť aj hlavnému mestu. Po schválení by malo mieste zastupiteľstvo navrhnúť mestskému zastupiteľstvu, aby sa názov mosta nemenil.

Podľa niektorých by nebolo najlepším riešením, keby most dostal opäť také meno, aké niesol v minulosti pred jeho posledným premenovaním na súčasný názov. Poslanci vyslovili aj taký názor, že dve verejné miesta by nemali niesť rovnaký, respektíve podobný názov.

Spätné premenovanie Nového mosta na Most SNP žiadali počas leta Okresné výbory Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Neskôr sa k takému návrhu "pridali" aj poslanci z klubu Smer-SD v bratislavskom Starom Meste.

"Slovenské národné povstanie je jedna z najvýznamnejších udalostí novodobých slovenských dejín. Je to historická udalosť, na ktorú by sa nemalo zabúdať, nemala by zapadať prachom, ale mali by sme si ju stále pripomínať," argumentoval predseda poslaneckého klubu Martin Borguľa. V tejto súvislosti vznikla aj petícia za premenovanie mosta, ktorú podpísalo údajne viac ako 20-tisíc občanov.

Nový most (pôvodne Most SNP) v rokoch 1967 – 1972 spoločnosti Doprastav Bratislava a Hutné montáže Ostrava. Pre jeho výstavbu bola zničená značná časť historického Podhradia, za obeť padla aj známa židovská synagóga. Do užívania bol most daný 26. augusta 1972. Ide o jednopylónový, oceľový, cestný, zavesený most vejárového dizajnu cez Dunaj. Je to jediný most v hlavnom meste, ktorý nemá žiadny pilier v rieke. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Most patrí do asociácie World Federation of Great Towers.

(sita)

Páčil sa vám článok?