Uvažujú o revitalizácii Námestia Jána Kostru

24.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Námestie J. Kostru v bratislavskej Devínskej Novej Vsi by mohli zrevitalizovať, uviedol architekt mestskej časti Milan Beláček. Ide podľa neho o plochu približne 80 štvorcových metrov na trávnatej ploche medzi starou časťou a obytným sídliskom. V blízkosti sa nachádza supermarket.

"Sú to súkromné pozemky, na ktorých by mohlo vzniknúť nové spoločenské centrum Devínskej Novej Vsi, ktoré tu chýba. Vytvorilo by sa tu námestie pre rôzne kultúrne či športové akcie, vystúpenia, aby sa sem trochu vtiahol život," povedal. Autori architektonického ateliéru Peichl & Partner navrhujú štyri možnosti riešenia priestoru, podľa Beláčka sa líšia v priestorovom usporiadaní alebo architektúrou. Je to však podľa neho zatiaľ iba myšlienka, ktorú treba rozpracovať do konkrétnej podoby.

Okrem vybudovania nového námestia sa počíta aj s pridruženými pasážami a podzemným parkoviskom, čo je podľa Beláčka hlavným problémom. "Bude to náročná prestavba, najmä pokiaľ ide o parkoviská, treba vyriešiť aj zásobovanie," myslí si. Keďže mestskej časti takéto centrum so službami a rôznymi aktivitami chýba, samospráva víta tento zámer. "Mohli by tu pribudnúť obchody, administratíva, bývanie aj služby. Toto miesto sa kvalitatívne povýši nielen v mestskej časti, ale aj v hlavnom meste," povedal Beláček.

Prezentáciu zámeru zobrali na vedomie aj miestni poslanci na mimoriadnom rokovaní. Architektonická firma požiadala mestskú časť o stanovisko, samospráva preto zámer posudzuje, napríklad aj z pohľadu zastavanosti či súladu s územným plánom. V prípade, ak by začali projekt realizovať, podľa Beláčka by to uskutočnili na etapy. "Projekt treba poriadne rozpracovať. Nedá sa všetko robiť naraz. Sú to síce súkromné pozemky, no mali by tu vzniknúť aj verejné priestory, takže mestská časť má záujem so súkromníkom spolupracovať," konštatoval Beláček. Najskôr by podľa neho trvali na vybudovaní toho, čo je pre verejnosť najviac potrebné, následne by sa mohlo stavať aj ostatné. Beláček doplnil, že je to náročná investície, o ktorej stále rokujú.

(sita)

 

Páčil sa vám článok?