Nový most v Lamači bude bez názvu

22.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Novovzniknutý most v bratislavskom Lamači nebude mať žiadny názov. Ide o premostenie nad železničnou traťou Harmincova ulica - Rázsochy. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci.

Jeho pomenovanie ako Most Valentína Matrku schválili ešte v roku 2008 lamačskí poslanci, návrh však musel odobriť aj mestský parlament. Ten nesúhlasil so žiadnym pomenovaním mosta, poslanci však niekoľkokrát zdôraznili, že nemajú nič proti osobe, ktorej meno mal most niesť.

"Nie je to most, je to viadukt. Nemám nič proti tejto osobe, ale jeho meno nemá byť prečo na viadukte," povedal poslanec Štefan Holčík (bez politickej príslušnosti). Podľa neho by sa mosty takto pomenovávať nemali, lebo by sa mohli podobné žiadosti množiť a vznikol by "galimatiáš." Poslanec si myslí, že pomenovávať by sa mali verejné priestranstvá, ktoré to potrebujú. S pomenovaním mosta nesúhlasila ani poslankyňa Helena Doktorovová (OK). Podľa nej by stavby pre pomenovanie mali spĺňať estetické a architektonické kvality, čo v tomto prípade absentuje. 

Z radov poslancov sa počas rozpravy ozvali aj hlasy za pomenovanie mosta podľa predloženého materiálu. Argumentovali napríklad skromnosťou rodiny či tým, že rodina Valentína Matrku s návrhom súhlasila. Valentín Matrka bol v roku 1939 zvolený za richtára Lamača.

(sita)

Páčil sa vám článok?