Mediačnú poradňu navštívilo za rok 42 klientov

16.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalskú mediačnú poradňu v Bratislave navštívilo počas prvého roka 42 klientov. Ich najčastejšie problémy sa týkali rodinných a susedských vzťahov či neplnenia vyživovacej povinnosti na dieťa.

Ako informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy, dve tretiny sporov medzi zainteresovanými stranami sa riešilo mediáciou, čiže mimosúdnym riešením konfliktu prostredníctvom mediátora. V troch prípadoch bolo vydané potvrdenie pre súd o snahe vyriešiť spor mimosúdnou cestou. Kancelária mediátora je otvorená každú nepárnu stredu od 13:00 do 17:00 na Miestnom úrade na Kutlíkovej ulici.

Mediačná poradňa je štvrtou bezplatnou službou, ktorú poskytuje petržalská samospráva v spolupráci s verejným i neziskovým sektorom. Tretí rok funguje kancelária Verejného ochrancu práv, čiže ombudsmana, poradňa zdravia a občianska poradňa. Prevádzkové náklady hradí miestny úrad z rozpočtu.

Mediácia sa najčastejšie využíva pri občianskoprávnych sporoch (susedské, spotrebiteľské spory), pracovnoprávnych sporoch (spory so zamestnávateľom, medzi zamestnancami), ale tiež v rodinnoprávnych sporoch (rozvodové a majetkové spory, výživné na dieťa). Jej cieľom je dosiahnuť dohodu, ktorá je pre obidve strany sporu prijateľná.

(sita)

Páčil sa vám článok?