Nové stavebné konanie v súvislosti s Vista Tower

13.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskej Petržalke začne nové stavebné konanie v prípade plánovaného 18-podlažného objektu Vista Tower na Šrobárovom námestí oproti Digital parku. Nové konanie by mohlo byť vyhlásené na prelome októbra a novembra, uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

"Rozhodli sme sa tak po konzultácii s rezortom regionálneho rozvoja a výstavby. Aby to bolo právne čisté a nespochybniteľné," vysvetlil Andrassy. Na konanie, tentoraz bez miestneho zisťovania, budú podľa neho pozvané všetky dotknuté strany.

Na konaní by mali byť vznesené námietky investora i mesta. Investor totiž predchádzajúce stavebné konanie označil za zmätočné. Prekážalo mu, že ústne pojednávanie priamo na mieste plánovanej výstavby bolo 10. septembra prerušené protestujúcimi aktivistami a konanie muselo byť ukončené na stavebnom úrade. Mesto zasa doručilo na úrad námietku týkajúcu sa straty vzťahu k časti pozemku, na ktorom chce investor stavať.

Na jar vypovedalo mesto stavebníkovi nájomnú zmluvu na základe podnetov nespokojných občanov. Na tento krok malo mesto právo, keďže zmluva bola uzatvorená na dobu neurčitú. Mestská časť by mala podľa Andrassyho "v takej citlivej téme" definitívne rozhodnúť po novom stavebnom konaní.

Podľa hovorcu sa však dá predpokladať, že aj toto konanie bude prerušené do právoplatného rozhodnutia súdu v občiansko-právnom spore. Ten sa týka platnosti výpovede z nájmu. Mesto totiž podľa hovorkyne primátora Beatrice Szabóovej naďalej trvá na výpovedi, investorovi sa rozhodnutie mesta nepozdáva. "Stavebníkovi to dáva jasný signál o tom, že nové stavebné konanie vyústi do prerušenia a projekt dostane červenú, kým nerozhodne súd," povedal Andrassy.

Hovorca zároveň potvrdil, že stavebný úrad nedostal do pondelka 12. októbra žiadnu informáciu o výsledku rokovania investora s primátorom Andrejom Ďurkovským. Práve pre plánované rokovanie navrhol investor koncom septembra prerušiť stavebné konanie na desať dní.

"Primátor sa stretnutiu s investorom nebráni, ale v stanovenej lehote sa s ním nestihol stretnúť pre časovú zaneprázdnenosť. Bol niekoľko dní služobne v zahraničí," uviedla Szabóová. Investor sa k právnym a súdnym veciam vyjadriť odmietol, reagovať bude len na veci týkajúce sa projektu.

Stavebný úrad začal "prvé" stavebné konanie na žiadosť investora. Ak by tak úrad nekonal, investor by mohol zažalovať mestskú časť, že zneužíva právomoci verejného činiteľa, že porušuje zákon o stavebnom konaní a nekoná v termínoch určených zákonom. Investor totiž má právoplatné územné rozhodnutie. Rozhodnutie potvrdil aj krajský stavebný úrad, prokurátor nevzniesol námietky. S výstavbou pritom nesúhlasia miestni poslanci, sú proti predaju pozemkov.

Výstavbu dôrazne odmietajú aj občania, čo v minulosti niekoľko ráz potvrdili protestnými akciami a petíciou. Investor má v súčasnosti v prenájme tie časti pozemku, ktoré mu prenajíma mestská časť. Zmluvu na dobu určitú podpísalo bývalé vedenie mestskej časti s platnosťou do konca mája 2011 a bez toho, aby bol v tom čase známy účel využitia pozemku.

(sita)

Páčil sa vám článok?