Do župných volieb idú aj Občianski kandidáti

11.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Predsedom a štatutárom novozaloženej strany Občianski kandidáti, ktorá umožnila kandidovať v novembrových regionálnych voľbách bývalým členom SDKÚ-DS v Bratislavskom kraji, sa stal Peter Kavecký.

Ten pôsobí ako hovorca Dopravného podniku Bratislava, ktorého predsedom predstavenstva je jeden z bývalých členov SDKÚ-DS Branislav Záhradník. Ako uviedol Kavecký pre agentúru SITA, strana sa sústredí najmä na regionálne voľby. Vo všetkých obvodoch Bratislavského kraja postavila kandidátov na poslancov. Kandidátom na župana je Záhradník. „Zmysel Občianskych kandidátov je v tom, že nechceme do popredia dávať záujem strán, ale chceme robiť pre ľudí," uviedol Kavecký.

Stranu ministerstvo vnútra zaregistrovalo v septembri. Prípravný výbor k registrácii predložil aj petíciu s 20 000 podpismi. Strana zatiaľ pôsobí len v Bratislavskom kraji. Podľa Kaveckého je však pripravená rokovať aj s ľuďmi z iných regiónov.

V Bratislavskej SDKÚ-DS došlo k sporom začiatkom roka 2008. Niekoľko desiatok členov z regiónu podpísalo výzvu Nastal čas na zmenu, v ktorej žiadali zmenu politiky vedenia strany. Signatári boli následne zo strany vylúčení. Po vylúčení signatárov zo strany zanikli v kraji všetky miestne zväzy a členovia SDKÚ-DS sa boli povinní preregistrovať. Z pôvodných 1 200 členov strany v Bratislave bolo preregistrovaných len 250. Viacerí o preregistráciu neprejavili záujem a niektorých vedenie strany nepreregistrovalo.

(sita)

Páčil sa vám článok?