Petržalka obnovila počas leta 18 detských ihrísk

9.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Osemnásť verejných detských ihrísk obnovila bratislavská Petržalka v spolupráci s neziskovým sektorom, občianskym združením Petržalské ihriská i samotnými rodičmi počas letných mesiacov.

"Na základe výsledkov verejnej diskusie z roku 2007 petržalský úrad v horizonte rokov 2008 až 2010 postupne revitalizuje 50 ihrísk, pričom každá obnovená plocha spĺňa prísne domáce i európske bezpečnostné a hygienické normy," vysvetlil hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

V tomto roku poslanci miestneho zastupiteľstva vyčlenili vo verejnom rozpočte 240-tisíc €, ktoré sú účelovo viazané na realizáciu projektu komplexnej revitalizácie plôch určených pre trávenie voľného času detí a mládeže. "Doposiaľ bolo obnovených 30 ihrísk, ktoré získali nielen nové, bezpečné hracie prvky, pieskovisko či oplotenie, boli na nich osadené nové sedacie dosky, lavičky a odpadkové koše," doplnil Andrassy.

Pripravovaný rozpočet narok 2010 zohľadňuje podľa hovorcu programové priority mestskej časti a vedenie samosprávy ma záujem pokračovať v uskutočňovaní rozbehnutých celopetržalských investičných projektov aj v budúcom roku. Úrad plánuje zaradiť do tretej realizačnej etapy zvyšných 20 vytypovaných oddychových plôch. Doterajšie skúsenosti hovoria podľa hovorcu o tom, že obnova jedného ihriska stojí približne 13-tisíc €.

"V záujme efektívneho, transparentného využívania verejných zdrojov bude úrad intenzívne spolupracovať s občianskymi združeniami, spolkami, jednotlivcami, ktorí sa chcú osobne podieľať na obnove oddychových plôch. Ide napríklad o priame zapojenie rodičov do prípravy projektových zámerov, do ďalšej prevádzky, využitia ihriska, udržiavania poriadku a čistoty v jeho okolí," dodal.

Pravidlá pri využívaní obnovených ihrísk stanovuje záväzné nariadenie a návštevný poriadok. Poriadok definuje základný okruh pravidiel správania sa návštevníkov, pričom na každom ihrisku platí prísny zákaz fajčenia, pitia alkoholu, do priestoru ihrísk sa nesmú vodiť domáce zvieratá či nosiť ostré predmety, nádoby zo skla. Osoba, ktorá poruší záväzné pravidlá, môže dostať pokutu do 33 €.

Poslanci zastupiteľstva na jeseň roku 2008 schválili zásady prevádzky obnovených verejných detských ihrísk. Medzi primárne povinnosti prevádzkovateľa, Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka, patrí udržiavanie čistoty, poriadku a pravidelná kontrola technického stavu jednotlivých hracích prvkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?