Pamätník Andreja Hlinku stál takmer 59-tisíc €

30.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pamätník Andreja Hlinku, ktorý pred týždňom slávnostne odhalili na námestí nesúcom jeho meno v bratislavskej Rači, stál 58 855 s DPH. Z troch ponúk vybrala mestská časť na základe verejného obstarávania ponuku s najnižšou cenou.

Informáciu poskytla referentka verejných informácií v Rači Beáta Sitárová. Starosta mestskej časti Ján Zvonár (Smer-SD) totiž ešte na minulotýždňovej akcii nevedel uviesť, aké boli presné náklady na sochu, kto bol jej dodávateľom, ani kto bol jej autorom. Povedal len, že vlani schválili miestni poslanci na pamätník milión korún, finančne prispeli aj ministerstvo kultúry, Slovenská národná strana a občania.

Podľa Sitárovej Rača po prieskume trhu zaslala výzvy na predloženie ponúk trom záujemcom, keďže išlo o zákazku s nízkou hodnotou. Tí v lehote predložili svoje ponuky, z ktorých komisia menovaná starostom vybrala ako víťaznú ponuku s najnižšou cenou. Z celkových nákladov na vybudovanie pamätníka stála bronzová busta viac ako 31-tisíc € s DPH. Zariadenie staveniska, prípravné a búracie práce, hrubá stavba, zámková dlažba, osadenie kameňa a dlažby aj terénne a sadové úpravy vyšli na takmer 28-tisíc € s DPH. Dodávateľom pamätníka bola firma FAVART – Ing. arch. Jaroslav Procházka.

Na slávnostné odhalenie pamätníka A. Hlinku 22. septembra prišli približne dve stovky ľudí vrátane takmer celého poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany. V súvislosti s odhalením pamätníka chceli viacerí občania niekoľko desiatok metrov od námestia protestovať proti plytvaniu verejných financií, starosta však toto zhromaždenie zakázal.

Zdôvodnil to tým, že by sa narušila dôstojnosť slávnostného aktu. Šiesti aktivisti však prišli a počas slávnostného odhalenia pamätníka držali v rukách transparenty s nápismi „Stop porušovaniu práva na zhromažďovanie“ a „Nie straníckym akciám za obecné peniaze“. Ústa mali prelepené červenými páskami. Po odhalení pamätníka odišli.

(sita)

Páčil sa vám článok?