Nové Mesto chce zakázať alkohol na verejnosti

29.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Nové Mesto chce zakázať predaj a pitie alkoholických nápojov na verejných miestach. Ako informovala tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová, dlhodobý problém s alkoholom chce samospráva riešiť novým všeobecne záväzným nariadením.

Podľa neho by mal platiť zákaz predaja a podávania alkoholických nápojov od 5:00 h do 3:00 h nasledujúceho dňa. Platiť by to malo pre stánky a kiosky, ako aj pre bežné prevádzky. V rovnakom čase by malo byť zakázané aj pitie alkoholu.

"Ako verejne prístupné miesta sa uvádzajú ulice, námestia, cesty, chodníky, parkoviská, terasy, ihriská, trhoviská, podchody, nadchody, priestory staníc a zastávok železníc či pietne miesta," uviedla Klesnilová. Za porušenie zákazu hrozí fyzickej osobe pokuta do 33 eur, právnickej osobe do 6 638 eur. Návrh nariadenia dnes "odobrila" miestna rada, schvaľovať by ho mali poslanci v októbri.

Miestny parlament by sa mal zároveň zaoberať všeobecne záväzným nariadením, ktoré by malo určiť pravidlá stavebnej činnosti. Týka sa to stavebných, rekonštrukčných, udržiavacích a výrobných prác v exteriéri.

Týmto materiálom by sa mal podľa Klesnilovej vytvoriť kompromis medzi právom obyvateľov na oddych a pokoj a a právom stavebníkov na prácu. Materiál rieši aj mimoriadne udalosti, napríklad havárie. Nariadenie povoľuje tieto práce vykonávať v pracovných dňoch a v sobotu od 7:00 do 19:00. Za jeho nerešpektovanie sa navrhuje pokuta do 6 638 eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?