Petržalka pre súčasnú krízu opäť škrtala v rozpočte

29.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka opäť krátila rozpočet pre súčasnú ekonomickú krízu. Po novom by tak mala tento rok hospodáriť so zhruba 27 mil. eur. Starosta Milan Ftáčnik však upozorňuje, že hoci mestská časť mala schválený rozpočet okolo 24 mil. eur, ide len o optické zvýšenie.

Do príjmovej časti sa totiž dostali aj peniaze z úveru na rekonštrukciu a zatepľovanie predškolských a školských zariadení alebo účelovo viazané peniaze pre všetky tohtoročné voľby. Príjmy zvýšil aj lepší výber niektorých miestnych daní, napríklad daň za psa. Značný výpadok však na druhej strane spôsobil nižší výber dane z príjmov fyzických osôb či predaj nehnuteľného majetku vo vlastníctve mesta.

Poslanci navrhované krátenie v rozpočte schválili jednohlasne. Podľa nich sa škrtalo len v tých rozpočtových položkách, ktoré sa nedali z objektívnych dôvodov zrealizovať. "Krátenie nebolo plošné, ale selektívne," povedala poslankyňa Iveta Plšeková.

Išlo napríklad o budovanie a uzamykanie kontajnerových stojísk, keďže stále ešte nie sú doriešené majetkové otázky v súvislosti s mestskými pozemkami. Krátilo sa tiež pri každoročných školeniach poslancov. Poslanci zároveň privítali, že sa peniaze neuberali z rozvojových projektov a tých, ktoré občania privítali. Išlo napríklad o rekonštrukciu terás, peniaze určené pre šport, zeleň či čistotu.

Mestská časť je však nútená siahnuť aj do rezervného fondu, z ktorého presúva okolo desať percent. Tento krok je odôvodnený neplnením kapitálových príjmov, keďže mesto tento rok predávalo menej. To sa premietlo aj do príjmov pre jednotlivé mestské časti. Poslanec Michal Belohorec upozornil, aby poslanci aj naďalej hospodárili striedmo. "Tento rok je dramatický, budúci rok bude ešte horší," povedal Belohorec.

Zastupiteľstvo zobralo na vedomie správu o plnení rozpočtu mestskej časti k 30. júnu tohto roka. Z materiálu vyplýva, že v prvom polroku sa kríza mestskej časti nedotkla. Pomohla tomu predchádzajúca, aprílová úprava rozpočtu a prijaté opatrenia. Kríza však bude podľa kompetentných citeľná v druhom polroku tohto roka, v plnom rozsahu sa prejaví v roku 2010.

(sita)

Páčil sa vám článok?