Mesto nechce zrušiť búracie povolenie pre PKO

23.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vedenie mesta Bratislava sa chce vyhnúť zrušeniu búracieho povolenia pre Park kultúry a oddychu (PKO). O jeho zrušenie mal požiadať primátor mesta Andrej Ďurkovský staromestský stavebný úrad po rozhodnutí poslancov prvýkrát v apríli, doteraz sa tak nestalo.

Riaditeľka bratislavského magistrátu Anna Pavlovičová predkladá na štvrtkové zastupiteľstvo v tejto súvislosti dva návrhy. Podľa prvého by malo mestské zastupiteľstvo zrušiť svoje rozhodnutie z konca apríla. V druhom prípade by mali "časť zodpovednosti" v tejto súvislosti prevziať na seba aj samotní poslanci.

Podľa tohto návrhu by sa mala schváliť zmena uznesenia. Podľa nej poslanci trvajú na rozhodnutí aj po tom, ako sa oboznámili s právnou analýzou predloženou mestskému parlamentu koncom mája. Tú nechal primátor vypracovať ako vyhodnotenie dôsledkov, ktoré vyplývajú z prípadného plnenia uznesenia.

Poslanci ho totiž zároveň poverili, aby urobil všetky potrebné kroky k vypovedaniu zmluvy o spolupráci medzi mestom a spoločnosťou Henbury Development, s.r.o. z júna 2006. Dôvodom tohto rozhodnutia je porušenie ustanovení zmluvy o súčinnosti oboch zmluvných strán a neohlásené začatie búracích prác.

Jej vypracovanie primátor odôvodnil tým, že chce konať v zmysle zákona a vyhnúť sa prípadným škodám pre mesto, napríklad súdom. Podľa analýzy nie je totiž údajne možné vypovedať zmluvu o spolupráci. Odstúpenie od zmluvy by mohlo pre mesto znamenať údajne niekoľko problémov. Právne kroky na vypovedanie zmluvy mal primátor urobiť do konca augusta. V predkladanom materiáli o kontrole plnenia uznesení sa navrhuje predĺžiť tento termín do konca októbra. Do tohto termínu sa zároveň navrhuje predložiť aj ďalšie informácie k PKO žiadané poslancami ako aj návrh ďalších krokov.

Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala 14. apríla búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011.

Vlastníkom pozemkov je od leta 2005 spoločnosť Henbury Development, tá ich prenajímala mestu za symbolických 0,033 € (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky využíva mesto bez právneho nároku. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. € v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra.

Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. €, čo sa mestu zdalo premrštené a neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Kauza PKO sa na mestskom zastupiteľstve "ťahá" od konca apríla.

(sita)

Páčil sa vám článok?