Pre nelegálne reklamy sa samospráva súdi

16.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Keď mestská samospráva pred dvoma rokmi rozhodla o revitalizácii zelene v stredovom páse na Trnavskej ceste, vedenie mesta prisľúbilo, že budú odstránené aj reklamné zariadenia, ktorých tu boli desiatky. Rok po revitalizácii zelene na väčšej časti ulice mnohé reklamné zariadenia v stredovom páse zostávajú. Ako priznáva samospráva - protiprávne.

Vonkajšej reklamy v podobe bigboardov, billboardov, citylightov a ďalších zariadení je v Bratislave viac ako na zvyšku Slovenska. Reklamné zariadenia sú umiestnené všade, kde to majiteľ nehnuteľnosti dovolí, mnohé sú však osadené nelegálne. Na pozemkoch mesta je v súčasnosti umiestnených 183 kusov reklamných zariadení všetkého druhu. Z celkového počtu reklamných nosičov, ktorých je v Bratislave podľa odhadu vyše 10 000 kusov, to je zanedbateľné číslo. Napriek tomu práve samospráva čelí kritike, že vonkajšiu reklamu v meste nereguluje.

Treba pripomenúť, že mnohé reklamné zariadenia sú aj na pozemkoch vo vlastníctve či správe mestských častí, ktoré pre reguláciu vonkajšej reklamy robia tiež málo. Otázkou je, aké má samospráva vlastne možnosti.

Ukazuje sa, že sú veľmi obmedzené. V intraviláne obce nie je žiadne zákonné obmedzenie pre osádzanie reklamy okolo ciest a diaľnic. Reklamné agentúry si spravidla od majiteľov záhrad prenajmú pár metrov štvorcových pozemku, postavia tam reklamné zariadenie a všetko je v súlade so zákonom.

V takýchto prípadoch je samospráva bezmocná. Paradoxne však nemá silu odstrániť ani reklamné zariadenie, ktoré je nelegálne postavené na pozemku mesta! Podľa informácií z magistrátu bolo doteraz podaných 25 návrhov na súdne vypratanie cudzieho zariadenia z pozemku mesta. Pokým súdy nerozhodnú, samospráva musí čakať. Podľa občianskeho zákonníka je totiž súkromný majetok chránený a nemôže ho nikto, ani vlastník pozemku, svojvoľne odstrániť či poškodiť. V piatich prípadoch vlastníci reklamné zariadenia odstránili, v ostatných prípadoch na nelegálnych nosičoch zarábajú ďalej predajom reklamy.

(pol)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?