Zdevastované kúpalisko v Lamači plánuje samospráva od základu prebudovať

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V posledných rokoch sa pomaly strácala aj intímna atmosféra, ktorá bola poslednou výhodou zničeného prírodného kúpaliska v Lamači. Od tejto jari sa začne jeho totálna prestavba.

Novému areálu bude dominovať trojitý bazén. Vedľa plaveckej „dvadsaťpäťky“ bude len obslužným kolektorom oddelený odpočinkový bazén s perličkami, vírivkou a ďalšími atrakciami, vedľa neho ešte detský bazén. Všetko podľa najnovších európskych hygienických noriem, s prepadovým žľabom, ustavičnou cirkuláciou a čistením vody a s technológiou ukrytou v podzemí.

Pribudnú tiež nové šatne a prezliekarne v budove, ktorá bude mať tiež miestnosť plavčíka, zdravotníka a personál. Občerstvenie by mal zabezpečovať bufet, kým sa nenájde investor na vybudovanie a prevádzkou reštaurácie s celoročnou prevádzku, s ktorou projekt tiež počíta. Totálne zrekonštruujú aj trávnaté plochy a všetku zeleň na kúpalisku, zriadia detské ihrisko a ihrisko na plážový volejbal, nové oplotenie, aj kanalizáciu. Projekt už má aj stavebné povolenie, takže sa naozaj čaká len na začatie prác.

Na dokončenie kúpaliska si však budú musieť Bratislavčania počkať. „Najprv musíme odstrániť to, čo zostalo z bývalého kúpaliska,“ informoval nás Juraj Hargaš z technického úseku Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STaRZ) a pokračoval: „Starý bazén bol v dezolátnom stave, na dne sa vytvorila bublina, pod ktorou tiekol podzemný tok, nevyhovovalo to ani z hygienického hľadiska. Na tejto ploche vybudujeme vlastne celkom nový areál, ale s jeho dokončením v tomto roku nerátame.“

Príčinou je nedostatok financií - bratislavský STaRZ dostal len polovičný objem financií na investície, väčšinu z nich potrebuje na súrnejšie stavebné akcie. V tomto roku sa na stavbe preinvestuje 16 miliónov korún. Podľa našich informácií je však úspech už to, že sa namiesto roky upadajúceho areálu kúpaliska postaví nový - nebolo totiž isté, či sa vôbec pre budúcnosť s týmto kúpaliskom má rátať.

Páčil sa vám článok?