Spor Dúbravky a obyvateľov Nejedlého pokračuje

8.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Súdny spor medzi bratislavskou Dúbravkou a obyvateľmi bytového domu na Nejedlého ulici 53-63 pokračuje. Predmetný spor sa týka odstránenia chýb na strešnej krytine, v garážových priestoroch či na vchodových dverách.

Obyvatelia už od konca roka 2003 žiadajú mestskú časť, aby zistené chyby na stavbe odstránila. Súd zatiaľ definitívne nerozhodol, v auguste tohto roka vydal čiastočný rozsudok. Informáciu o ňom dnes poslanci zobrali na vedomie.

V čiastočnom rozsudku sa konštatuje, že mestská časť má opraviť strešnú plechovú krytinu zodpovedajúcu normám. Zároveň má dobudovať vyspádovanie spoločných garážových priestorov, aby sa v nich nehromadila voda a nečistoty. Vymeniť je nevyhnutné aj niekoľkokrát prasknuté vodovodné potrubie v garážach či vchodové dvere domu. Všetky práce má stihnúť do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku. Voči tomuto rozhodnutiu sa Dúbravka odvolala.

Mestská časť ako objednávateľ stavby sa bráni a nesúhlasí s tvrdením, že chyby by mala odstrániť na vlastné náklady. Podľa nej je za stavbu zodpovedný zhotoviteľ stavby - teda spoločnosti Doprastav, a.s. a Monteco, s.r.o. Tie dom postavili na základe zmluvy uzatvorenej na jeseň 1999. Stavba bola odovzdaná v roku 2001. Prvé zistené chyby zhotoviteľ odstránil.

Časom sa však na stavbe objavili ďalšie. Keďže to bolo ešte v reklamačnej lehote a aj podľa právnika a prvého znaleckého posudku boli reklamácie opodstatnené, mestská časť požaduje ich odstránenie od spomínaných spoločností. Stavebník existenciu týchto chýb však popiera. Mestská časť preto začala súdny spor so spoločnosťami. Súd v tomto spore zatiaľ nerozhodol, vypracovaný nebol ešte ani posudok znalca, ktorého určil súd.

Výsledky súdnych sporov sa podľa právnika nedajú v súčasnosti presne predvídať. Mimosúdnu dohodu nevidí veľmi reálne, keďže stavebník už v minulosti odmietol spoločné rokovania a rozhodol sa to riešiť súdnou cestou, keďže pochybenie odmieta. Ťažko sa tiež dá odhadnúť, ako dlho budú trvať súdne spory a aké budú súdne trovy.

Podľa právnika sa totiž nedá povedať, koľko znaleckých posudkov bude potrebné vypracovať. "Osobne optimizmus nevidím," povedal dúbravský starosta Ján Sandtner. Poukazuje pritom na diametrálne rozdiely medzi realitou a projektovou dokumentáciou a čuduje sa, ako niekto mohol takúto stavbu v minulosti prebrať.

(sita)

Páčil sa vám článok?