Rodičia so zrušením jaslí na Fedákovej nesúhlasia

3.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Zrušenie jaslí na Fedákovej ulici vyvolalo negatívnu reakciu medzi niektorými obyvateľmi Dúbravky. „Miestny úrad dal zariadeniu k 31. decembru 2009 výpoveď bez zabezpečena náhradných priestorov napriek tomu, že ich prisľúbil v budove MC Macko na Sekurisovej,“ uvádza náš čitateľ Ivan Lelkes.

Ako ďalej píše, rodičia sa tým dostali do ťažkej situácie: „Nevieme, kam s deťmi (približne 25 detí). Miestny úrad si asi neuvedomuje, že ak rodič ostane doma na materskej, tak menej zarobí, a tým pádom oni nedostanú nič z dani z príjmu. Nemyslím si, že je koncepčné riešiť problém dôchodcov na úkor mladej generácie.“

Na jeho list zareagovala zástupkyňa starostu v Dúbravke Matilda Križanová: „Priestory na náhradné zriadenie detských jaslí sme ponúkli. Podnikateľka však päť mesiacov nepredložila svoj zámer, čo s ponúknutým priestorom. Keďže ide o nový objekt, novú zmluvu a jej podmienky, opätovne o tom musí rozhodovať miestne zastupiteľstvo (musia sa k tomu vyjadriť aj odborné komisie (výstavby, majetkovoprávna a tiež oddelenie správy majetku MÚ a následne aj stavebný úrad). Nič nejde automaticky, keď dostala podnikateľka prísľub, bola na ťahu ona a mala urobiť všetko pre to, aby svoj zámer zrealizovala. Toto sa nestalo.“

Podľa jej slov súkromné detské jasle na Fedákovej ulici fungujú od roku 2000 (predtým jasle prevádzkovala mestská časť) s nájomným za prenajatú celú plochu za 1 Sk ročne a od roku 2009 za 0,07 €. Jasle boli odovzdané do užívania súkromnej podnikateľke kompletne vybavené, t. j. so zariadením spální, herní a kuchyne v hodnote 363 982,- Sk. Nájomná zmluva je uzatvorená do konca decembra 2009.

„Mestské zastupiteľstvo vzhľadom na povinnosť postarať sa o seniorov z prostriedkov obce v júli 2008 rozhodlo o vybudovaní zariadenia sociálnych služieb v objekte na Fedákovej ulici 1. Po rozhodnutí miestneho zastupiteľstva dostala súkromná podnikateľka prísľub na poskytnutie náhradných priestorov na zriadenie detských jaslí v miestnej knižnici so sídlom na Sekurisovej ul. Prísľub bol daný za predpokladu, že knižnica sa presťahuje do školy na Pekníkovej ulici,“ informovala Matilda Križanová.

Od jesene 2008 do februára 2009 však podľa nej mestská časť nemala informácie o zámeroch podnikateľky. „Vo februári 2009 podnikateľka požiadala mestskú časť o predĺženie nájomnej zmluvy. Na otázku, prečo tak dlho mlčala a nekonala, odpovedala, že mala choré kolegyne a musela byť pri detičkách. Na oddelení školstva Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Dúbravka v tom období sme už mali informácie od riaditeliek materských škôl, ktorých zriaďovateľom je Mestská časť Bratislava-Dúbravka, že počet detí do MŠ v školskom roku 2009/2010 veľmi vzrástol a nemáme kapacity,“ uviedla M. Križanová.

Koncom marca 2009 preto pristúpila mestská časť k zrušeniu nájomných zmlúv na priestory v objektoch materských škôl. „Požiadali sme o výnimku pre zvýšenie počtu detí v triedach materských škôl. Opatrenia neodstránili nedostatok voľných miest v materských školách pre neumiestnené deti, preto sme pristúpili k prestavbe ZŠ na Pekníkovej ulici na materskú školu, čo neumožnilo presťahovanie miestnej knižnice do priestorov základnej školy, čím sa neuvoľnili priestory na presťahovanie súkromných detských jaslí na Sekurisovu ulicu,“ napísala zástupkyňa dúbravského starostu M. Križanová.

Na záver ešte dodala: „Chcem sa spýtať, ktorým problémom dať prednosť. Riešiť problémy rodičov, ktorí môžu byť do troch rokov dieťaťa na materskej dovolenke. Riešiť problémy rodičov, ktorým sa skončila materská dovolenka a potrebujú umiestniť deti do materských škôl. Alebo riešiť problém seniorov, v Dúbravke má tretina obyvateľov nad 60 rokov?“

(db)

Páčil sa vám článok?