Nové Mesto má pamätnú tabuľu legionárov

22.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Nové Mesto si dnes odhalením pamätnej tabule pripomenulo činy československých legionárov. Tabuľa ako spomienka na tých, ktorí prispeli k vzniku samostatného československého štátu, sa nachádza na rohu Račianskej a Ursínyho ulice.

Osadená je na jednom z legiodomov, teda domov, kde v minulosti bývali československí legionári. "Historici hovoria - beda národu, ktorý si neváži svoju históriu. My si chceme uctiť pamiatku československých legionárov, vzdať hold tomuto ľudu," povedal pri odhaľovaní tabule novomestský starosta Richard Frimmel.

Pamätná tabuľa tu pritom v minulosti už bola. Československí legionári sa po skončení 1. svetovej vojny, počas ktorej bojovali na strane Dohody, tešili značnej úcte. Dokonca vznikla v Bratislave celá štvrť legiodomov. Na ich výstavbe v 20-tych rokoch minulého storočia sa podieľali aj architekti Stanislav Jurkovič a Ján Pacl.

Tabuľa však neskôr zmizla, predstavitelia režimu ju dali odstrániť. V roku 2008 sa na mestskú časť obrátili dvaja potomkovia československých legionárov Viktor Koyš a Ľudovít Svoboda. "Jeden z nich totiž našiel tabuľu v pivnici v jednom z legiodomov. Bola ale poškodená," povedal Frimmel. Miestna samospráva sa rozhodla, že ju zrekonštruuje a osadí na pôvodné miesto. Jej oprava stála okolo 2 655 € (80-tisíc korún).

Sumu však starosta v súvislosti s významom tabule nepovažuje za dôležitú. Pamätnú tabuľu zrekonštruoval akademický sochár Rastislav Miklánek.

(sita)
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?