Vinníci sú neznámi, idú trestať všetkých

17.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Rozhodnutie novomestského úradu o tom, že majitelia psov na Bojnickej ulici 19 - 25 sa ich musia do konca septembra zbaviť, je bezmocnosťou kompetentných donútiť niektorých jednotlivcov dodržiavať pravidlá.

Miestny úrad na čele so starostom Richardom Frimmelom namiesto hľadania konkrétnych vinníkov trestá celú skupinu ľudí. Čudné praktiky novomestského miestneho úradu sa objavili v zákaze chovu psov na Bojnickej ulici. Dôvodom boli sťažnosti obyvateľov na údajné bezohľadné správanie sa majiteľov psov voči ostatným nájomníkom. Psíčkari sa musia zvierat zbaviť do konca septembra.

Úrad dal hlasovať o tom, či obyvatelia dovolia, alebo nedovolia chov psov v bytoch. Zo 192 oslovených občanov sa zapojilo 56, z nich 29 nesúhlasilo, ostatní neboli proti chovu. Úrad si hlasovanie vysvetlil po svojom a vzhľadom na to, že ostatní sa nevyjadrili, celkový výsledok hovorí v neprospech držania psov. Mnohí psíčkari však tvrdia, že trpia kvôli niektorým jednotlivcom, ktorí majú s chovom psov problémy, alebo majú bojových psov, ktorých sa ľudia boja. Kolektívne postihovanie považujú v demokratickej spoločnosti za nehorázne a nevídané.

Miestny úrad nám poskytol stanovisko, podľa ktorého v garsónkach na Bojnickej ulici 19, 21, 23 a 25, ktoré dala postaviť mestská časť a je ich vlastníkom, „nie je vhodné kvôli ich ploche, riešeniu, vybaveniu a z hygienických dôvodov, aby v nich boli držané psy“. Uplatnenie zákazu v praxi treba podľa úradu oprieť o súhlasné stanovisko minimálne dvoch tretín nájomníkov. Preto miestny úrad po rokovaní zastupiteľstva oslovil listom všetkých nájomníkov 192 bytov na Bojnickej ulici. „Obsahoval aj upozornenie, že ak sa niekto z rôznych dôvodov nevyjadrí, miestny úrad to bude pokladať za prejav nesúhlasu s držaním psov v bytoch.“

Zo 192 tlačív, prostredníctvom ktorých mali nájomníci odpovedať, sa miestnemu úradu v určenej lehote vrátilo 56. Z nich 27 vyjadrovalo súhlas s držaním psov v bytoch a 29 nesúhlas.

Psíčkari tvrdia, že každá mestská časť má niekoľko všeobecne záväzných nariadení, na ktorých základe môže postihovať jednotlivcov, ak ho neplnia. Neporiadnych psíčkarov napríklad na základe nariadenia o dodržiavaní čistoty a poriadku. Dodržiavanie nariadení, ktoré sa týkajú psov, má robiť najmä mestská polícia.

(rob)

Páčil sa vám článok?